Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd redo sälja ut allt

/

GÄVLE
Tekniska kontoret vill på sikt sälja 40 kommunala fastigheter för att förbättra ekonomin.

Annons
Men det är inte säkert att partierna kan enas om vilka som ska avyttras.
En del ser Berggrenska gården som en helig ko som bör vara kvar i kommunens ägo. Andra drar gränsen först vid stadshuset eller teatern.
Längst går Lennart Sjögren, kd, som tycker att det inte finns några fastigheter som är otänkbara att sälja.
- En del är väl svårare att sälja. Som Rådhuset och Stadshuset. Men det borde gå att göra det och så kan kommunen bli hyresgäst, menar han.
En rundringning bland kommunal- och oppositionsråden visar att partierna inte har någon gemensam linje när det gäller vilka kommunala fastigheter som är okej att sälja eller som är helt otänkbara.

M vill sälja Hemgården
Björn Frankson, m, vill i första hand sälja Hemgården och en del av Gavlegårdarnas bostadsbestånd. Om man lyckas sälja de fastigheter och aktiviteter som kommunen inte behöver så minskar behovet av att sälja det som man vill ha kvar, som stadshuset och teatern, säger han. Rent teoretiskt kan man dock sälja allt, hävdar han och närmar sig därmed Lennart Sjögrens uppfattning.

Fp vill sälja med förbehåll
Kenth Lövgren, fp, tror att Hemgården och Norra skolan skulle må bättre av att få privata ägare som kan satsa mer pengar på underhåll och upprustning än vad kommunen har gjort. Engeltofta kan man sälja om allmänheten får fortsätta att använda tomten. Även gasklockeområdet och Briggen Gerda borde gå att avyttra till viss del och därmed släppa in små aktörer som är intresserade av att utveckla området.

C vill ha kvar kontor
Han är däremot överens med Roland Ericsson, c, om att Berggrenska gården bör vara kvar inom kommunen och få en bra utveckling. För centerns oppositionsråd är det öppet att sälja skolor och lokaler där byalag och föreningar verkar. Stora Vall bör också säljas. Medborgarkontoret i Hamrånge ska däremot vara kvar.

V och s svävar på målet
Ulla Andersson, v, och Carina Blank, s, vill inte uttala sig konkret om de aktuella försäljningsobjekten, eller de som inte finns med på tekniska kontorets lista. Men de tycker gärna till om vilka kriterier man ska utgå från när det blir aktuellt.
- Dels får man se om det är fastigheter som ligger i medborgarnas intresse att kommunen äger och dels se över kommunens egna behov. Det kan vara billigare att äga själv. Fastigheterna kan vara kulturhistoriskt värdefulla också. Vi får analysera varje fastighet för sig, säger Ulla Andersson.
Carina Blank tycker det är bra att tekniska kontoret har tagit fram en lista på fastigheterna. Då kan man se fastighetens värde i det totala beståndet när det blir aktuellt med försäljning.
GD försökte även nå Bodil Ceballos, mp, för en kommentar.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons