Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kd siktar in sig på Gävle

/
  • Arkivbild.\nGävle i fokus. Ragnwi Marcelind ser fram emot den extra satsning i Gävle som partiet beslutat göra.

GÄVLE
Kristdemokraterna ska storsatsa för att vinna nästa val i landets 15 största kommuner. Sist att kvala in på den listan är Gävle.

Annons
När kd:s kommundagar i Jönköping avslutades på lördagen lanserade partiledaren Alf Svensson satsningen som på sikt ska göra partiet till "det allmänborgerliga ledande partiet". För att bli det behöver man valframgångar i de större städerna.

Marcelind jätteglad
Riksdagsledamoten och gävlebon Ragnwi Marcelind var med på kommundagarna och blev jätteglad när hon såg att Gävle var en av de prioriterade kommunerna.
- Jag har alltid argumenterat för att partiet bör satsa här eftersom det är ett så rött län. Det betyder mycket för oss nu att man ska satsa från riksnivån på Gävle, säger hon.
Exakt hur satsningen ska gå till är inte klart. Men en verksamhetsplan ska tas fram genom ett samarbete mellan två representanter från var och en av de 15 kommunerna. Ragnwi Marcelind gissar att det från Gävle blir de två kommunala toppnamnen Lennart Sjögren och Lili André.
Hon tror att det är möjligt att klara ambitionen att bli det ledande borgerliga partiet. Bara man kan arbeta bort de fördomar som hon menar finns allmänt om kristdemokraterna så ska det nog gå bra. Som fördomen att de mest består av religiöst aktiva människor.
- Vi är ett politiskt parti och har en stor bredd. Vår potential är långt större än det senaste valresultatet.

Riksstämma i juni
Förutom den nya satsningen, som man hoppas ska ge gott resultat i valet 2006, så hamnar Gävle i fokus genom att partiets riksstämma förläggs här i juni.
- Ja, pust, stämman kräver ansvar av oss. Och jag håller i underhållningen, säger hon och skrattar.
Hotellrummen är bokade och man ska nog klara av att husera och föda de 700 personer som det handlar om, tror hon.
Hon tror att det blir intressanta dagar 26-28 juni i konserthuset eftersom partiet i år har en motionssatsning där medlemmarna får föra fram mycket förslag om partiets politik. Dessutom firas troligen att Alf Svensson suttit 30 år som partiledare.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons