Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kent varslades utan förvarning

GÄVLE
Efter 18 prickfria år på Korsnäs fick pappersarbetaren Kent Olsson i början av juni beskedet att hans kunskaper inte räckte till i Korsnäs nya organisation.

Annons
Han kallades in till en högre chef han aldrig träffat och fick chockbeskedet att han skulle få sparken - på grund av bristande kompetens.
- Det var som att få en kniv i ryggen. Jag fattar fortfarande ingenting, inte mina arbetskamrater eller gamla chefer heller, säger Kent Olsson.
Efter beskedet gick han till sin före detta chef, kontaktade därefter facket och sedan gick han hem.
- Jag var helt knäckt, säger Kent OIsson, som sedan dess varit sjukskriven i perioder. Uppsägningen och sättet den skedde på har tagit hårt på självförtroendet.

Kompetensbrist
Någon riktig förklaring till uppsägningen har han inte fått. I det första skriftliga beskedet varslas han på grund av arbetsbrist. I ett nytt skriftligt besked förklarar företaget att hans kompetens inte räcker till i Korsnäs nya organisation, och att det inte finns någon möjlighet att omplacera honom.
När GD skrev om uppsägningarna på Korsnäs i början av juni förklarade personaldirektören Torbjörn Larsson att uppsägningarna inte kom som en blixt från klar himmel, och att de som sades upp hade fått chanser att visa sin kompetens, underförstått att de fått chanser men inte tagit dem.
Men Kent Olsson försäkrar att beskedet verkligen kom som en fullständig överraskning. Under sina 18 år på Korsnäs har arbetsledning eller företagsledning aldrig framfört någon kritik mot honom eller hans sätt att sköta sitt arbete. Tvärtom har han de senaste åren arbetat som samordnare på sitt skiftlag, med ett särskilt ansvar för att hålla produktionen igång.

Besviken på ledningen
Hans sätt att sköta det jobbet har han heller aldrig fått någon kritik för. Inför den nya organisationen har han dessutom frivilligt anmält sig för att lära sig ett nytt jobb på en av pappersmaskinerna. Att plötsligt beskrivas som inkompetent känns förödmjukande och han är rejält besviken på att ingen ansvarig kunnat ge honom en rimlig förklaring.
- De gömmer sig bakom varandra. Det är ingen som vågar stå för det, säger han.
Själv undrar Kent Olsson om det är något annat än brist på kompetens som ligger bakom företagets agerande. Han lider av psoriasis och var förra året sjukskriven under flera perioder, när sjukdomen slog sig på lederna. Officiellt har företaget inte anfört frånvaron som något skäl för uppsägningen, men enligt en av cheferna på Korsnäs har det haft betydelse.
Kent Olsson har mått dåligt efter beskedet om uppsägningen och varit sjukskriven i perioder. På onsdag ska han tillbaka till jobbet, men någon arbetsglädje finns knappast kvar, och frågan är om han ens vill jobba kvar på Korsnäs även om han skulle få rätt mot företaget.
- Man känner sig fruktansvärt kränkt. Jag får ont i magen när jag tänker på Korsnäs.

Hoppas på facket
Men han vill inte ge upp och hoppas att facket driver frågan ända till arbetsdomstolen, och att Korsnäs ska tvingas betala ett rejält skadestånd.
- Det är mitt mål. Det skulle kännas bra att visa för andra industriarbetare att det inte går att göra så här. Att efter 18 år få beskedet att man inte kan någonting är fruktansvärt.

SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons