Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kiosk med lucka i centrum

/
  • Foto: TERESE PERMAN Skoglunds kiosk, Skutskär. Kurt Ellström fortsätter i svärföräldrarnas fotspår. För nio år sedan tog han över den kiosk de hade byggt och som de 1959 flyttat sin rörelse till. Deras sortiment har han behållit och satsat på. Men färdigplockade gottpåsar, chokladcigaretter och kiosklitteratur till trots är det glassen som säljer bäst, åtminstone nu. Förbipasserande kunder kommenterar ofta återväckta minnen. Han tror också att många uppskattar pratstunden när de måste berätta och peka vad de vill ha genom luckan. Semester och lönsamhet året runt är det däremot sämre med. - Det går, men visst lever man på sommaren.

GÄSTRIKLAND
- Surt godis, säger Jens Widgar till Kurt Ellström innanför kioskluckan.

Annons
- För tjugo kronor, lägger mamma Christina Österberg till.
Kurt Ellström, som tillsammans med hustrun Ulla och sonen Fredrik driver Skoglunds kiosk i Skutskär, plockar i påsen från de små plastbyttorna utan att Jens Widgar behöver peka från andra sidan glasrutan. Han har handlat här förr.

Turkiskt arv
Kiosken är en liten (fristående) byggnad avsedd för försäljning av tobak, tidningar, sötsaker m.m., vanligen med försäljning genom lucka skriver nationalencyklopedin i sin ordbok. Kiosken har fått sitt namn från det turkiska ordet för trädgårdspaviljong eller lusthus, som i sin tur lånat persiskans ord för hörn.
Kiosker där kunderna handlar genom lucka blir allt mer sällsynta. Så sällsynta att de har kommit på förslag som museum. I alla fall Esters gamla trätjorre i Kopparberg berättar Staffan Bengtsson, Katarina Juvander och Göran Willis i sin bok "Med K-märkt genom Sverige" (1994).
Många har blivit pressbyråer eller spelbutiker.

Förfaller
Andra har bommat igen och förfallit. De senaste veckorna har Gefle dagblad berättat om några under vinjetten Dagens sopa.
Den här gången har vi tagit en tur till några av Gästriklands kiosker som har luckan öppen.

Anna Bagge
026-159647
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons