Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjerstins tråkiga dag

/
  • Foto: AnnaKarin Björnström
  • – Jag tycker om att komma ut och träffa människor utanför Stockholm, säger Kjerstin Dellert som kommit till Gävle för att vara konferenciär vid Gävle symfoniorkesters Trettondagskonsert i kväll.Tusen och en natt är temat på kvällen när det är Kjerstin Dellerts dag på slottet.  Foto: Andreas Hillergren

– Jag kommer gärna till Gävle konserthus som konferenciär men jag kommer inte att göra som publiken tror, bara presentera musiknummer och artist. Jag kommer att vara fullständigt hänsynslös. Jag kommer att prata om tid och kärlek, läsa dikter och berätta roliga historier.

Annons

Dagen före kvällens trettondagskonsert sitter Kjerstin Dellert i Winns hotellfoajé och berättar, iklädd röda raggsockor till boan, stark, rolig och uppriktig.

Hon är en oerhört aktiv 83-åring, aktuell inte minst som en av stjärnorna på slottet i SVT.

Ett tråkigt program, säger hon och förklarar sin inställning. Alltför mycket av kontroverserna är bortklippta. Kontroverser, förstår jag, framför-allt mellan Jonas Gardell och de övriga. Kjerstin är missbelåten med sitt program och tycker att Jonas saboterade hennes dag. Man borde ha visat hur illa han uppförde sig, anser hon.

Kjerstin misstänker att kanske gör han sig besvärlig och bråkig för att få rubriker och uppmärksamhet.

– Han är nog en otrygg människa som verkar behöva hjälp, säger hon.

Kjerstins program kommer att sändas den 17 januari och det innehåller varken blaha eller blaj. Hon vill vidga våra begrepp och bjuder in till en multikulturell orientalisk kväll. En kvintett ungdomar som kallar sig ”Sonor” medverkar. De går på Musikhögskolan och spelar musik av Astor Piazzolla, mannen som gjorde tangon rumsren. De spelar så inspirerande att Kjerstin inte kan låta bli att sjunga tango med ungdomarna.

Visst tycker hon det är smickrande att en 83-årig kvinna får vara med i det populära programmet.

Samtidigt är hon förgrymmad över den diskriminering som framförallt äldre kvinnor utsätts för i Sverige. Media glorifierar unga, smala, vackra personer med brist på kunnande och gör dem till idoler.

– Det är mediernas fel, säger hon och tar som exempel tv-programmet ”Doktor Åsa”, en snygg och vacker läkare, som ger sina tittare goda råd. Råd som passar unga, aktiva människor.

– Vem tänker på oss som är över 70 år?

Kjerstin ställer frågan.

Och svaret är att det gör Kjerstin själv.

Att hon är så vital och ungdomlig beror enligt henne själv på ett träningsprogram som hon gör varje dag utan undantag. Det tar 15 minuter och bidrar till att leder och muskler får sin genomströmning av blod.

Hon visade rörelserna i slottsprogrammet och någon tyckte att fler borde få ta del av rörelserna. Så nu släpper Kjerstin sitt träningsprogram på dvd. Det är enkla rörelser som alla kan klara av, även om man är handikappad. Själv har hon gjort rörelserna varje dag i 20 år.

– Det är min hemlighet, säger hon och passar samtidigt på att ge en släng till alla som tror att man måste gå på gym i snygga kläder. Det behöver man inte alls.

Att Kjerstin Dellert är en engagerad person är uppenbart. Behållningen av dvd:n kommer till exempel att gå till forskning inom 1,6-miljonerklubben, som engagerar sig för att Sveriges 1,6 miljoner kvinnor över 45 år ska få rättvis behandling, bland annat medicinskt.

Att Kjerstin själv drabbades av stroke för fyra år sedan kan man i dag inte se några spår av.

Hon fick en stor och två mindre strokes. Kan jag bli återställd, frågade hon sin läkare som svarade att det kunde hon, genom att träna.

Förslaget var korsord och att börja virka.

Det var inget som Kjerstin tände på.   stället gick hon och köpte det längsta tänkbara manus, ”Masterclass”, en monolog och enmansföreställning om Maria Callas. Fem timmar om dagen, varje dag i fem månader, pluggade Kjerstin manuset. Sen kunde hon det och senast vi fick se Kjerstin i Gävle var just den föreställningen, på Gävle teater.

– Det var den största utmaningen i mitt liv, säger hon nu.

Men det har inte fått henne att slå av på takten. Hon har flera tv-program inbokade framöver. Bland annat ska hon dela ut priset till Årets nykomling på Grammisgalan, vara med Musikministeriet och i ett pratprogram som leds av en norrman.

Hon har också planer för Confidencen, Ulriksdals slottsteater som hon fortfarande leder tillsammans med sin man sedan 40 år, Nils-Åke Häggblom. Där sätter man i sommar upp Glucks opera ”Orfeus och Eurydike”.

För sig själv planerar Kjerstin ett program där hon läser ur en bok som gripit henne starkt, ”Mannen som planterade träd” av fransmannen Jean Giono. Till hennes uppläsning spelar åtta stråkinstrumentalister från Lilla Akademin, musik från Bach till Debussy.

Det programmet har hon tänkt presentera på Confidencen men även tänkt resa runt med till olika slott, som Österbybruk.

– Jag tycker om att komma utanför Stockholm och träffa människor. Och jag vill göra underhållning som inte är glättig utan som ger något mer, som får publiken att tänka, säger hon.

Nu ser hon fram emot att träffa publiken i Gävle. Det finns biljetter kvar och kassan öppnar klockan tolv.

Mer läsning

Annons