Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klamydia mot ny rekordnivå

GÄVLE
Alltfler smittas av könssjukdomen klamydia. I Gävleborg anmäldes i fjol 883 fall, det är nästan lika många som under rekordåret 1990.

Annons
- Det här är ett uttryck för att vi fått ett ökat sexuellt riskbeteende, säger Ingegerd Hökeberg, ställföreträdande smittskyddsläkare i Gävleborg.
Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet fortsätter spridningen av klamydia att öka i Sverige. I fjol anmäldes totalt 24 685 fall i landet. Det är elva procent fler än 2001.
På riksnivå har antalet klamydiafall ökat konstant i fem års tid. I Gävleborgs län bröts uppgången under 2001 men bara temporärt. Under 2002 blev klamydiafallen återigen fler. Jämfört med 2001 handlar det om en ökning på 109 fall, en 14-procentig ökning.

Struntar i skydd
Liksom andra sexuellt överförbara sjukdomar sprids klamydia via oskyddat sex. Siffrorna talar för att alltfler struntar i att skydda sig vid sexuellt umgänge, menar Ingegerd Hökeberg.
- De allra flesta känner säkert till att de bör använda kondom vid tillfälliga sexuella förbindelser. Ändå bryr sig många inte om det. Man tar inte risken på allvar, man tror att det där inte drabbar en själv, säger hon.
Gävle är numera är numera studentstad och har därmed fått en ansamling av människor i de åldrar där klamydia är vanligast förekommande, påpekar hon. En annan faktor i sammanhanget är att det tas fler klamydiaprover nu än tidigare.
Kondomen är ett effektivt skydd mot sexuellt överförbara sjukdomar, menar Ingegerd Hökeberg.
- Det är ett budskap vi måste fortsätta gå ut med gång på gång på gång.

Smittas utomlands
Klamydia yttrar sig vanligen i form av sveda och klåda vid urinering eller flytningar. Ibland kan symptomen vara otydliga eller obefintliga. Sjukdomen behandlas med antibiotika. Klamydia är vanligast bland kvinnor som är 17-24 år och män som är 20-24 år. Flest fall anmäls under sensommar och höst.
Även när det gäller gonorré, en annan sexuellt överförbar sjukdom, finns en tendens till ökning. Gävleborg hade 16 fall av gonorré i fjol, det är visserligen sex färre än året före men ändå klart fler än vad som var normalt under 1990-talet. En betydande del av gonorréfallen smittades utomlands.
Två fall av syfilis rapporteras från Gävleborg under fjolåret. Totalt i landet anmäldes 130 fall av sjukdomen, en 60-procentig ökning jämfört med 2001. Ökningen hänger delvis samman med ett syfilisutbrott bland homosexuella män i flera storstäder i Europa.
Fyra nya fall av hiv anmäldes förra året i Gävleborg. En av patienterna har blivit smittad inom länet. I landet som helhet rapporterades 286 hiv-fall under fjolåret.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons