Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart för vaccinering av flickor

Vaccination mot livmoderhalscancer ska införas i barnvaccinationsprogrammet 2010. Alla flickor i årskurs fem och sex ska erbjudas vaccination, enligt beslut i Socialstyrelsen. Men vaccinet är dyrt och fortfarande är finansieringen inte löst.

Annons

Socialstyrelsen har nu satt ett startdatum för allmän vaccinering mot HPV, humant papillomvirus, ett virus som sprids via sexuella kontakter och som ökar risken för livmoderhalscancer.

Från och med den 1 januari 2010 ska alla flickor födda 1999 eller senare bli vaccinerade. Vaccinationen ska genomföras i årskurs fem och sex och ske i skolhälsovårdens regi.

Beslutet välkomnas av Bengt Andrae, överläkare inom kvinnosjukvården i landstinget i Gävleborg.

– Nu gäller det att det genomförs på ett bra och välorganiserat sätt. Det krävs tid för att få alla bitar på plats, därför är det bra att starten inte blir förrän om drygt ett år.

Vaccinationerna kommer på sikt att göra att färre kvinnor insjuknar i livmoderhalscancer. Även dödligheten i sjukdomen kommer att sjunka, men hur mycket är svårt att säga, enligt Bengt Andrae. Han anser att Socialstyrelsens beräkning att hundratal kvinnoliv per år kommer att sparas är en kraftig överdrift.

– Det viktiga med vaccinet är att det ger många kvinnor ett skydd mot cancer och bevarar deras fertilitet. Färre kommer att behöva genomgå en radikal operation där man tar bort livmodern, säger Bengt Andrae.

HPV-vaccinet ger ett skydd även mot vissa andra cancerformer, till exempel ändtarmscancer, tonsillcancer och peniscancer. Men det är trots det inte aktuellt att börja vaccinera även pojkar eftersom vinsten med det anses för liten.

Det stora problemet med HPV-vaccinationen är den höga kostnaden. Vaccinationen, som omfattar tre sprutor, kostar cirka 4 000 kronor per barn. Sveriges kommuner och landsting räknar med att den totala vaccinationskostnaden per årskull blir 300-400 miljoner kronor för hela Sverige. För Gävleborg skulle det handla om en utgift på cirka tio miljoner kronor.

Hur detta ska finansieras är oklart i dag. Landstingen räknar med att staten kommer att bidra. De hoppas också att det gå att förhandla ned priset på vaccinet.

Mer läsning

Annons