Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klartecken till lastfartyget

GÄVLEDet tyska handelsfartyget som efter en grundkänning i söndags legat ankrat utanför Norrsundet, fick i måndags klartecken att fortsätta.

Annons
Bolagen som försäkrat det aktuella torrlastfartyget M/F Dalarna har tillsammans med fartygsinspektionen fattat beslutet.
- De har gett klartecken att fartyget kan fortsätta, säger Tord Wallén, vakthavande på kustbevakningen i Härnösand. Man har undersökt båten mycket noggrant och det finns ingen anledning att gå ned med dykare. Den enda skada som upptäckts är en liten intryckning på skrovet, men den uppfattas inte som allvarlig.

Mot Riga
Sjöfartsverkets utredning är fortfarande inte klar, men allt tyder på att det var ett mänskligt fel som orsakade olyckan och alltså inget tekniskt.
Förmodligen kom den på fel sida om en prick och studsade i botten.
På lotsstationen i Bönan berättar man att fartyget fick grundkänningen under tiden lotsen var ombord på båten. Sjöfartsverket har under dagen förhört lotsen, men de vill inte kommentera vad som framkom i samtalen, eftersom utredning pågår.
Lastfartyget avgick mot Riga vid 15.30-tiden i går eftermiddag. Fartyget ska nu upp på varv inom en månad för att räta ut bucklorna.

HENRIC LINDSTEN

Mer läsning

Annons