Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klintbergska gården rivs

/
  • Foto: GUN WIGH Dåligt skick. Bygg- och miljönämnden ansåg i juni att det skulle bli för dyrt att renovera Klintbergska gården och gav rivningslov. Rivningen är påbörjad och om någon vecka är huset borta.

GÄVLEKlintbergska gården håller på att plockas ned. Om någon vecka tror Anders Högberg, som företräder fastighetsägaren, att den omstridda rivningen av det gamla huset är klar.

Annons
- Vad som kommer här får vi se, om det kommer något inom överskådlig tid, säger han.
Fönstren gapar tomma och på baksidan är markarbetena påbörjade på den 4!000 kvadratmeter stora tomten. Här och var ligger plåt och virke i återvinningshögar, men fönster och dörrar ska bevaras, berättar Anders Högberg.

Fönster till högskolan
- Fönstren på övervåningen har vi skänkt till högskolan.
Det var i juni i år som en knapp majoritet av ledamöterna i byggnads- och miljönämnden sa ja till rivningslov för 1700-talshuset på Borgmästarplan. Det är i så dåligt skick att det skulle bli för dyrt att återställa ansåg man. Rivningslovet gäller också för en mindre gårdsbyggnad, men inte för uthuslängan.

Tidigare nej
Året innan hade nämnden sagt nej och hänvisat till husets kulturhistoriska värde. Efter rivningslovet har såväl grannar som länsmuseet varit kritiska till att huset inte ska få vara kvar.
Anders Högberg säger att fastigheten står honom upp i halsen. Huset skulle ha varit renoverat om det inte hade varit för museet menar han.
- Vi hade tagit fram en restaurering, men de ville inte tillåta några ändringar.
Det var för två år sedan. Skälet till att inte rusta huset som det ser ut är att det är för stort med sina 480 kvadratmeter boyta, säger Anders Högberg.
- Man får ingen ekonomi i det. Och huset är inte anpassat för ett modernt boende.

Högt taxeringsvärde
Taxeringsvärdet skulle också göra att boendekostnaden blev dyr säger han.
Kommunen tog i samband med rivningslovet fram ett förslag på att göra sex villatomter av Klintbergska gårdens tomt och bygga fyra nya hus där, två tvåfamiljshus och två enfamiljshus. Det förslaget ingår dock inte i Anders Högbergs planer för tomten. Men vad som ska byggas efter Klintbergska gården kan han inte säga ännu.

Två arkitektfirmor
- Vi har två arkitektfirmor som tittar på vad man kan göra för någonting, säger han.
De ska vara klara med sitt arbete om en eller ett par veckor. Anders Högberg tror att det kan dröja innan det blir några nya hus eftersom detaljplanen i dag säger att det är den yta som Klintbergska gården upptar som får vara bebyggd.

ANNA BAGGE
026-15 96 47
anna.bagge@gd.se

Mer läsning

Annons