Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klockan klämtar för akutkirurgin

GÄVLEDen 1 december ska den omstridda akutkirurgin vid Bollnäs sjukhus stängas. Landstingsstyrelsen gav i går klartecken till att verkställa det beslut som landstingsfullmäktige fattade redan i maj.

Annons
Styrelsen var dock inte enig. Beslutet stöddes av de de åtta socialdemokratiska och vänsterpartistiska ledamöterna medan de fem borgerliga ledamöterna röstade nej. Miljöpartiets ledamot Ann-Catrin Bergman, blivande landstingsråd, lade ned sin röst.
Därmed är inte sista ordet sagt i den här frågan. De fem borgerliga partierna har, som GD tidigare berättat, lagt en motion där de kräver att akutkirurgin i Bollnäs blir kvar i någon form. Motionen har snabbehandlats av landstingsledningen och redan i går offentliggjordes ett förslag till yttrande.
Inte oväntat vill de två nuvarande majoritetspartierna s och v att motionen avslås.
Ärendet kommer upp till behandling i landstingsstyrelsen den 12-13 november och i landstingsfullmäktige den 10-11 december. Avgörandet kommer därmed att ligga hos den nyvalda fullmäktigeförsamlingen där miljöpartiet har en vågmästarroll. Socialdemokraterna har tidigare uppgett att de avgår om motionen vinner gehör. Men nu är finanslandstingsrådet Ingrid Liljegrääs, s, inte lika säker. Orsaken är att de borgerligas krav i frågan dämpats betydligt.
Någon komplett akutkirurgi med operationer dygnet runt är det inte längre tal om, enligt Ingrid Liljegrääs.
- Nej, den tolkning av motionen som förmedlades vid styrelsesammanträdet var att vi ser över möjligheten att ha en ensam kirurg på plats på dagtid i Bollnäs. En sådan begäran har vi inga problem att tillmötesgå. Kan man med ett sådant beslut gräva ned den stridsyxa som varit framme i ett och halvt år sätter inte jag mig på tvären, säger hon.

BJÖRN HANÉRUS

Mer läsning

Annons