Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klövenäs vann namnstrid

/
  • Arkivbild Nöjd. Tommi Klövenäs seger i namnstriden kan mätas i pengar. Han ersätts för alla utlägg, 120 000 kronor.

GÄVLE
Det var Davids kamp mot Goliat. En namnstrid mellan det lilla företaget mot detstora börsnoterade. Men efter två år gick Tommi Klövenäs segrande ur striden.

Annons
- Jag stod i brygga länge men tog dem på fallseger, säger en mycket glad Tommi Klövenäs och skrattar.
Det var i mars 2000 som den före detta brottaren ansökte om nyregistering hos Patent- och registreringsverket (PRV) av ett aktiebolag med firmanamn Profilgruppen i Överboda AB. Tommi Klövenäs skulle tillverka och sälja reklam och skyltar samt handla med värdepapper och ägna sig åt personaluthyrning. Företagets namn godkändes och registrerades tre veckor efter ansökan.

Snarlikt namn
Ganska snart blev Tommi Klövenäs varse om att det fanns ett annat företag med ett snarlikt namn. Profilgruppen AB som registrerades redan 1997.
- Det företaget är börsnoterat. De tog kontakt med mig när de sett i tidningarna att jag sålt kläder till OS i Sidney. De tänkte stämma mig så jag fick koppla in en advokat men advokaten vek sig direkt eftersom det var ett så stort företag. Han trodde inte jag skulle ha en chans mot dem. Det enda jag fick från advokaten var en faktura.
Tommi Klövenäs bytte namn på sin firma till Klövenäs Profil AB. Ensam fick han föra kampen mot staten om ersättning för de utgifter han fick i samband med namnbytet trots att det var PRV som gjort fel.
- Alla jag pratade med trodde jag var chanslös.
Tommi Klövenäs trodde inte heller att han skulle få rätt, så i går när han såg brevet från Justitiekanslern (JK) i brevlådan öppnade han det sist.
JK beklagar att handläggningen av ärendet tog så lång tid (två år) men det kan Tommi Klövenäs ha överseende med nu.
Kanslern skriver i sitt beslut att firmanamnen är förväxlingsbara och i och med att Tommi Klövenäs bolag sysslar med värdepapper och Profilgruppen bedriver aktieförvaltning är även verksamheterna förenliga.

Ersätts för utlägg
JK skriver vidare att Tommi Klövenäs firma inte borde ha registrerats under namnet Profilgruppen i Överboda AB.
Han ersätts därför för utlägg för juridiskt ombud, material med firmatryck och annonser, hemsida, annons i telefonkatalog och reklamtryck med 120.000 kronor.
Det var den summan Klövenäs begärt. Han ville inte göra någon vinst på PRVs fel. Det enda han ville var att få ersättning för sina extra kostnader.
- Jag har precis öppnat nytt i Gävle så det här kunde inte ha kommit lägligare. Jag firar nog med ett litet glas i kväll, säger Tommi Klövenäs.
MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons