Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Klubbarna söker sig norrut"

GÄVLE Det värsta tänkbara scenariot är ett krig mellan kriminella mc-klubbar i Gästrikland och Norduppland. En klubb med misstänkt Hells Angels-anknytning finns redan i Uppsala - en klubb med Bandidossympatier kan snart finnas i västra Gästrikland.

Annons
Inom sexlänsgruppen, där polisen i Gävleborgs län ingår, har flera distrikt problem. Klubbarna har etablerat sig geografiskt med början i Skåne och fortsatt via Västkusten in i Värmland och Dalarna.
- Vi ser ett mönster och tror att man vill etablera sig inåt landet och vidare norrut efter kusten, säger Pär Melander, operativ chef.
Bandidos och Hells Angels, som båda grundades i USA med en filosofi av laglöshet och avsikt att leva utanför samhället, har flera gånger hamnat i krig med varandra när man konkurrerat på samma kriminella marknad.
I Danmark använde man raketgevär mot varandras klubbhus. I Helsingborg sprängladdningar. Framträdande ledare har skjutits ned på en landsväg.
1997 slöts fred mellan danska och norska avdelningar av organisationerna, en fred som höll på att upphöra när ledaren för finska Bandidos mördades för tre år sedan.

Snart kan medlemmar av Bandidos finnas i vårt län - söderut finns en mc-klubb i Uppsala som pekas ut för samband med rivaliserande Hells Angels. Uppsala-klubben har inte "hang-around"-status. Men medlemmar gör "ärenden" åt Hells Angels-avdelningen i Stockholm, säger en polisman i Uppsala.
Vid en ny konflikt kan de krigförande klubbarna ha varsin avdelning i Gästrikland och Uppland. Uppsalapolisen anser dock att risken är liten för ett mc-krig i vårt område.
Pär Melander berättar att Gävlepolisen följer den handlingsplan som beslutats gemensamt i sexlänsgruppen där både Gävle och Uppsala ingår.
Exempelvis ska enskilda polismän inte förekomma med namn och bild i medier. I stället uttalar sig polischefer som företräder hela myndigheten. Bakgrunden är tidigare hot.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons