Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knapert hos polisen

/

Den åtstramade budgeten hos polisen märks inte bara på att poliser tar över bevakningen av ­sovande fyllerister.
Nya bilar, konferenser och julfester är numera ett minne blott.

Annons

Gävleborgspolisen gick in i budgetåret 2009 med ett underskott på 6,7 miljoner kronor från förra året. Dessutom har polisen försetts med något av en ekonomisk tvångströja då regeringen har bestämt att det ska finnas 20 000 poliser i Sverige år 2010. Mer personal är mer än välkommet men polismyndigheterna har inte fått utökade medel för genomföra dessa anställningar.

De 37 polisaspiranter som Gävleborgspolisen ska anställa i år innebär därför att man blir tvungen att skära ner på i stort sett allt annat.

Under 2009 kommer därför inga nya bilar att köpas in. Det är också stopp för lokalrenoveringar och inköp av ny teknik och i år kommer alla konferenser att förläggas till polishuset.

– Vi drar också in på julfesten i år. Den brukar kosta 100 000 kronor, säger ekonomichefen Pär Rooth.

Som GD berättade i går kommer poliser på utryckningsenheten att ta över bevakningen av personer som sover ruset av sig i fyllecellerna.

Poliserna ska också sköta transporter till och från häktesförhandlingar. Denna uppgift sköttes tidigare av inhyrd personal, vilket kostade elva miljoner kronor förra året.

– Vi förstår att det inte är sådant som vår personal vill göra. Men genom att använda vår egen personal till detta hoppas vi kunna minska den kostnaden med åtta miljoner kronor, säger Pär Rooth.

Ett antal poliser förväntas gå i pension men vid årets slut tror Pär Rooth ändå att personalstyrkan kommer att ha ökat med 25 personer tack vare tillskottet av 37 polisaspiranter.

– Men aspiranterna är de enda nyanställningarna som vi gör i år, säger han.

Hur länge polisen ska tampas med en undermålig budget är ännu oklart.

Regeringen har sagt sig vara medveten om satsningen på fler poliser för närvarande är ofinansierad och har flaggat för ökade anslag i nästa budgetproposition.

– Men med tanke på lågkonjunkturen så förväntar vi oss inte att det ska börja regna manna från himlen nästa år, säger Pär Rooth.

Mer läsning

Annons