Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knapp vill minska extraknäckandet

GÄVLELandstingsanställdas möjlighet att extraknäcka kan komma att begränsas i Gävleborg.

Annons
- Ericsson skulle aldrig tilllåta sina anställda att jobba extra hos Nokia, varför ska det vara annorlunda i landstinget? säger landstingsrådet Ann Margret Knapp, s.
Frågan om landstingsanställdas bisysslor har varit uppe till diskussion flera gånger tidigare i Gävleborg. En kartläggning som gjordes för ett par år sedan visade att omfattningen på extraknäckandet inte var särskilt stor. Men enligt Ann Margret Knapp gav kartläggningen ingen rättvis bild.
- Vi vet i dag att många jobbar extra utan att tala om det för arbetsgivaren, säger hon.

Minska extraarbetet
Nu vill hon väcka liv i frågan på nytt. Under den kommande mandatperioden tänker hon ta initiativ till en diskussion med de fackliga organisationerna om att minska extraarbetandet.
- Det här är viktigt, inte minst från arbetsmiljösynpunkt. Det är något som inte stämmer när alltfler av våra anställda går in i väggen och blir långtidssjukskrivna samtidigt som till exempel läkare arbetar extra inom stafettläkarkedjor under kompledigheter och semestrar.
Från fackligt håll säger man att sjukskrivningarna inte har något med extraknäckandet att göra. Det är inte de som knäcker extra som som bränner ut sig.
- Hur vet de det? Jag tycker att det är dags att vi går till botten med detta nu och tar reda på hur stor omfattningen på bisysslorna egentligen är och vilken koppling de har till arbetsmiljön, säger Ann Margret Knapp.

BJÖRN HANERUS

Mer läsning

Annons