Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkaffärer på band

GÄVLE
Tre gävlebor åtalades på onsdagen misstänkta för att ha köpt eller sålt amfetamin, marijuana och Rohypnoltabletter till ett värde av 1,1 miljoner i missbrukarledet.

Annons
En fjärde gävlebo misstänks att från den slutna anstalt han är inspärrad på ha förmedlat kontakt mellan köpare och säljare och åtalas som de övriga för grovt narkotikabrott.
Ett av de beslagtagna amfetaminpartierna höll mycket låg kvalitet med en koncentration på bara 16 procent.
I ett avlyssnat telefonsamtal beklagar sig köparen för den gävlebo som misstänks ha sålt partiet.
- Det här få du ta tillbaka!
- Ta tillbaka? Vi jobbar inte på Konsum.

Intensiv spaning
Det är flera månaders spaning av länsnarkotikaroteln i Gävle som lett fram till omfattande gripanden i Gävle och Mellansverige.
Spanare från Rikskriminalen har varit förstärkning i Gävle när man haft dygnet-runt-bevakning på misstänkta knarkhandlare. Även i Polen och andra europeiska länder har spanare varit inkopplade.
Nio personer åtalas, varav fyra män från Gävle.
En 23-åring gävlebo misstänks vara huvudman, trots att han är inlåst på den slutna anstalten i Mariefred dömd för grovt narkotikabrott för två år sedan.
- Helt klart är han det, säger Friedrich Vad-Schütt, chef på narkotikaroteln.
Huvudmannen ska under september eller oktober i fjol ha förmedlat kontakt mellan två likaså 23-åriga gävlebor och två linköpingsbor som misstänks ha köpt ett knappt kilo amfetamin av Gävleduon.
Huvudmannen ska också ha varit inblandad när Gävleduon i oktober misstänks för köpet av 2,5 kilo marijuana i Växjö, ett parti som de transporterade till en lägenhet i Gävle. Där togs både marijuanan och 20 000 Rohypnoltabletter i beslag när länsnarkotikaroteln slog till den 22 oktober.
Även en fjärde 24-årig gävlebo är åtalad för grovt narkotikabrott.

Utsatt för attentat
Hans förhållande till de övriga gävleborna är oklar. GD har rapporterat att hans lägenhet i Gävle utsatts för attentat vid två tillfällen. I slutet av augusti sköt okända gärningsmän hål i hans ytterdörr med ett hagelgevär.
Tillsammans med två andra personer från MellanSverige ska han ha förvarat och förpackat ett knappt kilo amfetamin av hög kvalitet med 96-procentig koncentration.
När 24-åringen greps i Linköping var han på rymmen från ett straff för grovt vapenbrott.

Skuggade
Målets åklagare, Katarina Welin Johansson, vill inte uttala sig hur starka bevisen mot Gävlemännen är. Men gävleborna har under flera månader skuggats av civilklädda spanare. Telefonsamtalen de ringt till varandra har avlyssnats och spelats in. samtliga utom den 23-årige huvudmannen kan fysiskt knytas till beslag av narkotika.
Chefen på anstalten i Mariefred vill inte besvara frågor om hur det varit möjligt för huvudmannen att enligt misstankarna sköta narkotikaaffärer inifrån anstalten - han hänvisar till säkerhetschefen som är magsjuk.
Rättegången hålls i Linköpings tingsrätt och beräknas pågå under fem dagar med början den 5 februari.
Gävleborna riskerar att dömas till tioåriga fängelsestraff.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons