Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarkhärva i tingsrätten

GÄVLEGävlebon, Kemisten och Lagerhållaren. Så kan man beskriva trion som i går ställdes inför Gävle tingsrätt misstänkta för grova narkotikabrott.

Annons
Trion ska ha samarbetat om att sälja kokain, amfetamin och ecstasytabletter i Gävle.
I Göteborg hittades utrustning till en metamfetaminfabrik, nästan färdig att producera tung narkotika som kunde ha hamnat i Gävle.
Målet skiljer sig från andra på flera sätt: Kemisten och Lagerhållaren, båda 21 år och boende i Göteborg, är socialt etablerade och saknar domar för grova brott.
Allt började med att gävlebon fick kontakt med Kemisten via Internet. Och så misstänks männen för handel med den i Gävle sällsynta drogen kokain.
Anders S Pettersson, narkotikaåklagare, misstänker trion för att bland annat ha köpt och sålt ungefär 1 000 ecstasytabletter, över ett hekto amfetamin och så för att ha haft kokain i Gävle.
Tabletterna ska ha förts hit lagom till Cityfesten ifjol.
En av männen från Göteborg, Lagerhållaren, skjutsade sin vän Kemisten till Gävle för att träffa den 26-årige affärskontakten.
I dennes bostad delade man upp tabletterna i olika stora partier som lades i kuvert, enligt männens egna uppgifter.

Laglig ecstasy?
Man fortsatte att vittna om hur de gav sig ut på stan i bil för att ge kuverten till olika köpare. 24 000 kronor sattes in på Kemistens personkonto som betalning.
Men vad innehöll tabletterna? Kemisten försvarade sig med att han lurat Gävlebon att köpa en påstått laglig variant av "ört-ecstasy".
Amfetaminet ska ha spätts ut så att totalmängden uppgick till ett hekto. Nu ska betalningen istället för kontanter ha bestått av en dator.
Kokainet ska Kemisten själv ha tagit med sig från Göteborg till Gävle när han besökte sin kamrat.
När göteborgarna förhörts har den ene 21-åringen beskrivit sig som en "lagerhållare", medan kamraten ska varit ansiktet utåt och den som hållit i trådarna.

Studerar kemi
Den andre 21-åringen, som läser kemi på högskolenivå, framstår som överlägset mest kunnig av samtliga i rättssalen vad gäller de olika drogernas sammansättning.
När Gefle Dagblad tidigare ringde runt till flera polisstationer i trakterna av göteborgarnas uppväxtort i Dalsland hade ingen hört talas om duon. Vad som fått männen att välja den bana som nu lett till misstankar om grova narkotikabrott framstår som en fullständig gåta.
Emellertid torde stora summor pengar vara inblandade.
Gävlebon lärde känna Kemisten via Internet. Utdrag från chatt-listor, där duon diskuterar drogköp, är viktig bevisning mot männen.
Snart pratade de ofta i telefon med varandra ("dagligen" vittnade Kemisten, som flera gånger besökte sin kamrat i Gävle).
- Jag har aldrig haft så mycket gemensamt med någon. Han var intressant. Narkotika var väl det minsta vi hade gemensamt, beskrev gävlebon den märkliga vänskapen.
Det är "det minsta" Gävle tingsrätt är intresserad av under den fortsatta rättegången, som tar paus till på fredag.

MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Mer läsning

Annons