Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knarktrafik styrd från anstalt?

GÄVLENär länsnarkotikaroteln i en första operation beslagtog 20 000 Rohypnoltabletter i Gävle den 22 oktober var det toppen på ett isberg.

Annons
På onsdagen häktades en 23-årig gävlebo i Linköping som misstänkt för grovt narkotikabrott. Så sent som i augusti i fjol dömdes han till tio års fängelse för att ha försökt smuggla knappt tio kilo amfetamin över Öresundsbron.
Straffet avtjänar 23-åringen på den slutna anstalten i Mariefred. Enligt vad GD erfar kan han från fängelset ha dirigerat amfetamintransporter genom Sverige.
- Det är ju inte ovanligt att det går till så, säger en källa.
Uppgiftslämnare inom polisen vill dock varken bekräfta eller dementera att 23-åringen varit ligans huvudman eller en av de ledande gestalterna.

Via Arlanda
I centrum av den växande knarkutredningen, som letts av länsnarkotikaroteln i Gävle, återfinns ett eller flera större beslag av amfetamin. Enligt en källa har amfetaminet bland annat smugglats in i landet via Arlanda.
Ingen polisman vill avslöja den exakta mängden eller om den analys som genomförs av Statens kriminaltekniska laboratorium är klar.
I dagsläget sitter fyra gävlebor och fyra män från andra orter, bland annat Linköping, häktade. Samtliga är misstänkta för grovt narkotikabrott och i minst ett fall även för vapenbrott. Dessutom har stora penningsummor tagits i beslag.
Härvan började rullas upp i Gävle, hemort för fyra av de misstänkta.
Den 22 oktober gör länsnarkotikaroteln och personal från gatulangningsgruppen ett tillslag mot en misstänkt lägenhet.

Rohypnol i garderob
I plastpåsar i en garderob hittar polismännen 20 000 Rohypnoltabletter - det är inte känt om det är nu man hittar det stora amfetaminpartiet. Däremot ska man enligt uppgift ha säkrat tre mobiltelefoner och sex sim-kort. Det ska vara genom att följa telefontrafiken man kunnat binda de olika misstänkta till narkotikatrafiken.
Två 23-åriga gävlebor häktas kort efter tillslaget av Gävle tingsrätt.
På morgonen den 5 december grips nästa gävlebo, en 24-årig man som förra sommaren dömdes av Gävle tingsrätt för innehav av en skarpladdad pistol och knappt 700 narkotikaklassade tabletter.
Även nu ska han enligt åklagaren ha varit beväpnad.
Och slutligen, på onsdagen når utredningen fram till till den 23-årige fången på anstalten i Mariefred, dömd för insmuggling av tio kilo amfetamin förra sommaren.
Partiet hade mycket hög koncentration (så kallat metamfetamin) och skulle efter utspädning ha motsvarat 20 kilo i försäljningsledet och då ha inbringat mellan 300000 kronor och en halv miljon.
Åklagaren i målet, Katarina Welin Johansson från Linköping, har begärt och fått förlängd åtalstid. Samtliga häktade kommer tidigast att åtalas den 16 januari.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons