Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knubbig hockeyspelare helt okej

/
  • Foto:GUN WIGH Grönt. På Källöskolan i Bomhus äter alla barnen grönsaker varje dag. Det måste de, säger fröken. Dessutom har skolan en motionsslinga som används flitigt. Enligt skolsköterskan är resultatet tydligt: Mer koncentrerade elever.

GÄVLE / Det feta Gävleborg
Enligt statistiken är flera barn i varje svensk skolklass överviktiga, några är feta.
Men de siffrorna bekymrar inte Gävles skolöverläkare Kristjan Arinbjarnarson så mycket.

Annons
Däremot ser han ett allvarligt problem med att ungdomarna rör sig allt mindre.
- Det är inte hela världen om en kille är lite knubbig. Spelar han hockey eller fotboll gör inte det någonting, säger han.
Problemet är att bara 30 procent av barnen och ungdomarna i Gävle idrottar varje vecka. De övriga 70 procenten sitter mest framför teven eller datorn i stället för att som förr leka, cykla och röra sig utomhus.
- Det finns helt enkelt för roliga saker att göra inomhus, säger Kristjan Arinbjarnarson.
Att backa utvecklingen till stenkulornas och tunnbandens tid verkar inte särskilt aktuellt. Därför vill han koncentrera sig på den tid som samhället ansvarar över barnen. Skoltiden.
- Det finns inget forum som är så viktigt för folkhälsan som skolan. Vi följer barnen i tio år. Ser dem flera timmar om dagen. Vi som jobbar i skolan har oanade möjligheter att påverka deras livsstil. Det kanske till och med är vår viktigaste uppgift, säger han.
Flera rektorer i Gävle har redan gått med på Kristjan Arinbjarnarsons förslag att lägga in 30 minuter fysisk aktivitet om dagen på schemat. Och det har gett massor av positiva effekter.
- De skolor som gjort det berättar spontant att barnen är piggare, gladare, orkar mer och äter bättre i matsalen. De mår alltså bättre även för stunden, säger han.
Ett barn som utvecklar fetma kommer ofta att få dras med det resten av livet. Med alla följdsjukdomar som ett brev på posten. Kristjan Arinbjarnarson befarar en diabetes typ II-epidemi i framtiden och vill försöka mota Olle i grind.
- Det är väldigt svårt att behandla övervikt när den väl uppkommit, det mesta misslyckas på sikt. Det enda som hjälper är egentligen operation, säger han.
Det är därmed förebyggande som gäller och det ska börja redan på BVC. Föräldrarna måste förstå allvaret i att ge barnen sunda uppväxtförhållanden.
- Gå före med gott exempel. Både när det gäller att röra på sig och att äta rätt. Barn gör som vi gör, inte som vi säger, säger Kristjan Arinbjarnarson.

MAGNUS LINDQUIST

Mer läsning

Annons