Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köerna ska ägnas mera tid

GÄVLELandstingsstyrelsen ska ägna mer uppmärksamhet åt de långa köerna inom vården. De tre årliga uppföljningarna räcker inte utan man ska jobba hårdare med problemet.

Annons
- Det är väl egentligen att slå in öppna dörrar. Vi har ständigt koll på det här och har en hel del åtgärder som vi sätter in. Men vi måste även jobba långsiktigt med att se varför vi har köer och se vad vi kan göra för att de inte ska uppstå, säger landstingsrådet Ingegerd Liljegrääs, s.

Frågan om köerna i vården diskuterades livligt under gårdagens styrelsemöte. De borgerliga oppositionspartierna tycker att s och v tar för lätt på problemet.

- Vi har 6 000 patienter i mottagningskö och 7 000 i behandlingskö. Det inger smärta och oro och förhindrar de drabbade att leva ett normalt liv, tycker oppositionsrådet Erik Eriksson, fp.

Öppna upp för inköp
Han och de övriga borgerliga partierna tycker att man ska öppna upp för inköp av vård från externa vårdproducenter. Man kan inte bara lägga rapporter om vårdköer till handlingarna, tycker de.

Miljöpartiets oppositionsråd Ann-Catrin Bergman skyller köerna på de stora strukturomvandlingarna i landstinget och förespråkar en decentralisering av vården.

Under landstingsstyrelsen konstaterade man också att vård- och bemanningssituationen varit ansträngd i flera delar av länet. Bland annat på medicinkliniken i Gävle och det har varit svårt att rekrytera sjuksköterskor och barnmorskor. Däremot har patienttillströmningen varit hanterbar inom primärvården.

MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons