Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kökstäppa med blommor i spenaten – fördelarna med att mixa grönsaker och blommor

/

Ordet potage kommer från franskan och betyder ungefär dekorativ köksträdgård (jardin potage). Men det handlar inte om vilken köksträdgård som helst. Den ska vara vacker och ha inslag av blommor, helst ätliga.

Annons

Allra vackrast är det med böljande odlingsbäddar där grönsaker och blommor varvas i sköna kombinationer. Kryddväxter är inte heller fel. Men det behöver inte vara så storslaget, det räcker med en pallkrage eller till och med en kruka om du inte har så stor tomt.

– Det handlar mycket om kombinationen där blommorna fyller en viktig funktion, berättar Frida Mörnerud, trädgårdsmästare på Wij Trädgårdar. Förutom att blommorna är dekorativa ger de biologiskt mångfald, de förvirrar sökbeteendet hos skadeinsekter och förhindrar sjukdomar på grönsakerna.

Läs mer: Välkomna våren med lättodlade skott och groddar

De klassiska potagerna har en avgränsad yta ofta med en häck eller kantväxter. Enligt Frida får de också gärna ha klassiska geometriska former.

– Öka på med klätterväxter och vattenbad om du har yta för det. Vissa grönsaker är lättare än andra. Kronärtskocka, kål och sallad kan jag inte vara utan. Är du nybörjare så satsa på enkla grönsaker och bara några få sorter, tre-fyra stycken.

Frida rekommenderar potatis, morot, sallad, mangold och rödbeta för den som inte provat förut.

Men det finns fler fördelen med potager. Med rätt kombinationer är odlingarna vackra under lång tid så så gärna i grönsaksfrön där du skördat. Ett köksland med bara grönsaker ser lätt lite malätet ut när man börjar skörda men varvade med blommor syns det inte lika mycket. En annan fördel är att rabatten är vacker med alla sina blommor i väntan på att grönsakerna ska växa till sig. Och det är just det som är själva tanken med potager – det ska vara vackert hela säsongen.

Soligt läge och tjockt med näringsrik jord är vad som gäller. Vilken typ av grönsaker och blommor du väljer är naturligtvis en smaksak. Några tips på blommor som Frida gärna använder sig av är sömntutor i olika nyanser, tagetes, krasse och sommardahlior, jätteverbena, zinnia, prydnadsgräs och ageratum (leverbalsam).

Grönsakerna ska sås enligt växelbruk, alltså olika växter varje år på odlingsytan i en cykel på tre-fyra år så att jorden inte tröttas ut eller blir smittad av sjukdomar. Rotera alltså mellan de fyra grupperna bladgrönsaker, rötter, baljväxter och potatis.

Glöm inte att plantera så att du lätt kommer åt att skörda både blommor och grönsaker. Gångar och trampstenar kan behövas.

Det är mycket att tänka på så det är hög tid att börja skissa. Vill du ha mer inspiration eller bara frossa i vackra potager rekommenderar Frida ett besök på slottet Villandry i Frankrike.

Här hittar du alla GD:s trädgårdsartiklar

Mer läsning

Annons