Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kolesteroltest lockade gävlebor

GÄVLE
En stor del av svenska folket har för mycket blodfetter, kolesterol. Ungefär varannan har för högt värde. Många vet inte om det. Högt kolesterol ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Alla kan påverka sitt kolesterol genom ändrad livsföring.

Annons
Vardagsmotion och medvetet val av mängden och sorten av fett man stoppar i sig kan räcka för att ändra ett dåligt värde till ett riktigt bra.
Mer än 150 gävlebor tog chansen att kolla sitt kolesterolvärde i ett tält utanför Maxi Ica i Hemlingby på lördagen. Turnén För friskare hjärtan håller till i Gävle under tre dagar. Två grupper reser runt i landet under några veckors tid och kommer att hinna ta mellan 4 000 och 5 000 blodprover.
Finansiär är livsmedelsföretaget Unilever som marknadsför matfetten Becel och som naturligtvis gör satsningen som en del i sin marknadsföring.
- Det är fantastiskt att få resa runt och prata förebyggande på det här området på privat initiativ. Landstingen anser sig ju inte ha råd. Även Hjärt- och lungfonden stöder satsningen, säger sjuksköterskan Christina Pöhlén.
På torsdag och fredag testades ett stort antal av de anställda på länsstyrelsen och arbetsförmedlingen.
Det var väldig rusning stundtals till provtältet på lördagen. Många avstod dock testen och nöjde sig med att få en del goda råd hur man med ganska enkla medel kan sänka halten av blodfetter. "Många är nog rädda för det lilla sticket", konstaterade en av de fyra sköterskor som tog proverna.
Claes Andersson var en av dem som inte ryggade för nålsticket i ett finger. Han kunde lämna tältet med beskedet att hans kolesterol var aningen högt med ändå OK. Några goda råd fick han förstås också med sig därifrån
För mycket kolesterol i blodet sätter sig i kärlväggarna i blodomloppet. Kolesterolet är den största enskilda riskfaktorn för uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom. Kärlkramp och stroke är ett av de största hoten mot folkhälsan. 40 000 personer dör varje år av kärlsjukdomar.
Värden upp till fem anses bra. Mellan fem och 6,5 bör man försöka ändra på sin livsföring. Över 6,5 är ett varningstecken. Det finns två sorters kolesterol, det "goda" och det "onda". Mätningarna under turnén ger svar på det totala kolesterolmängden i blodet.
Becelmargarinet marknadsförs som kolesterolsänkande och är ett av två livsmedel som godkänts för att ha "hälsopåverkan." Det andra är yoghurten Prima liv från Skånemejerier.

OLLE HILDINGSON

Mer läsning

Annons