Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal är redo

/
  • Foto: GUN WIGH Fullt hus. En överväldigande majoritet av de som kom till Estraden för att lyssna på vad den lokala fackliga ledningen hade att säga var kvinnor.

GÄVLE
Cirka 600 sammanbitna kommunanställda samlades för konfliktmöte på Estraden i går kväll. Strejkviljan var hög, stämningen samlad och frågorna många.

Annons
- Nu är det nog. Kommun och landsting har en lönekaka och den kan fördelas, sa Hans Forsberg, ombudsman för Kommunal i Gävle.
Det var fullt hus på Estraden. En överväldigande majoritet var kvinnor som hade kommit för att lyssna på vad den lokala fackliga ledningen hade att säga.
På scenen manade Hans Forsberg sina medlemmar till kamp för högre lön och betonade vikten av att alla deltar.
- Våra arbeten är viktiga och betydelsefulla. Det är på oss det gäller, alla tillsammans måste göra jobbet, ingen annan, sa han och gav samtidigt en välriktad pik till de kommunanställda som valt att stå utanför facket.

Många frågor
Många i publiken var osäkra på vad strejken egentligen kommer att innebära, vilka undantas och vad är tillåtet att göra för dem som fortfarande finns kvar i verksamheten.
Frågor om barnomsorgen dominerade. Barnskötarna går ut i strejk men inte förskollärarna, vad händer då med dagis? Hans Forsberg svarade så gott han kunde att Kommunal inte kommer att stänga några daghem, men ingen får heller utföra barnskötarnas jobb.
Någon av åhörarna ansåg tydligen att det daltades för mycket med de drabbade.
- Föräldrarna får väl ta ut sin semester, hördes från publikhavet.
Om konflikten bryter ut kommer Kommunal att anordna olika former av strejkaktiviteter.
- Detta är ingen extra semestervecka, sa Hans Forsberg.
Varje dag vid lunchtid planeras demonstrationer utanför stadshuset och Folkets hus ska varje strejkdag fungera som en mötesplats för medlemmarna.
Hans Forsberg avslutade med att uppmana samtliga att demonstrera på första maj för att verkligen visa vad kommunalarna tycker.
- Då förväntar vi oss att alla ställer upp, sa han.
Om arbetsgivarna inte närmar sig Kommunals krav före den 23 april går 1 200 kommunanställda i Gävle ut i strejk.

JOHAN PIHLBLAD
026- 15 96 37
johan.pihlblad@gd.se

Mer läsning

Annons