Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunala skolor visade upp sig

/
  • Läkerol Arenas entréhall var ordentligt befolkad redan när bilden togs före invigningen. En timme senare var trängseln mycket större.
  • Carolina Jonasson-Lindgren besökte skolmässan tillsammans med William, 6, och Alice, 5, samt hennes kompis Klara Johannesson, också 5.
  • Utanför arenan hade Forsbacka skola tältläger där man visade uteaktiviteter i förskolan och skolan. Utepedagogik kallar vi det sa förskollärare Lisa Åhlund som här byter några ord med Jan Jansson, personalchef på Kantorn.

Superlativerna haglade när Skolands dag ordnades för andra året i Läkerol Arenas entréhall.
Landshövding Barbro Holmberg, kommundirektör Göran Arnell och chefen för Barn och Ungdom Carola Helenius-Nilsson hade många berömmande ord vid invigningen.

Annons

Barbro Holmberg hade gått runt och kollat på de kommunala skolornas mötesplatser och var imponerad:

– Vilket utbud av skolor i kommunen och vilket innehåll, utbrast hon berömmande. Hon hade noterat tre ord som kom igen nästan överallt – delaktighet, inflytande och ansvar.

– Så viktigt. Jag är stolt att vara landshövding i ett län med så fantastiska skolor som i Gävle.

En skola ingen besökare kunde missa var Forsbacka som slagit tältläger utanför entrén med brasor i två eldkorgar och en del av den utrustning och de attiraljer som används i skolans utepedagogik.

– Vi använder oss av naturen väldigt mycket, både i förskolan och i skolan. Naturen kommer också in i ämnena matte och svenska, berättar förskollärare Lisa Åhlund.

En sak barnen i Forsbacka får lära sig tidigt är innebörden av allemansrätten, ”inte störa och förstöra och ta skräpet med hem.”

Inne i foajén vimlade det av lärare men även en del elever med respektive skolas namn på tröjan, utställningsbord och banderoller. Och godis för att locka besökare att stanna upp och ta till sig av de ”varor” i form av utbildningar som bjöds ut. Precis som på vilken annan mässa som helst.

Jan Jansson, personalchef för skoladministrationen Kantorn hörde till dem som applåderade dagen om och för den kommunala skolan.

– Det här är vad vi behöver för att visa att kommunens förskolor och skolor faktiskt är väldigt bra.

Mer läsning

Annons