Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunalarna höjde rösten

/
  • Foto: Lars Wigert Hördes. Rolf Wiberg anländer till fullmäktige och hytter skämtsamt med paraplyet mot Kommunals protestkör.

GÄVLE
Ett hundratal kommunalare fyllde trapphuset och bjöd de anländande politikerna på protestsång och slagord för höjda löner.
Det var ingen risk att fullmäktiges ledamöter missade de anställdas budskap när det ekade för fullt genom huset.

Annons
Protesten och den pågående strejken vävdes också in i fullmäktigedebatten när kommunens nya personalpolicy skulle klubbas.
Trots att alla talare var rörande eniga om att den är bra och viktig så gav ärendet utrymme för diskussion om det satsas tillräckligt på personalen i Gävle eller inte.
Lennart Sjögren, kd, tog den ökande sjukfrånvaron som tecken på att det inte fungerar så bra. Där ser man ett klart samband, tyckte han.
Ulla Andersson, v, och Gunilla de Maré, m, efterlyste personalpolitiska initiativ från kommunstyrelsen. Det har varit dåligt med såna sedan personaldelegationen lades ned vid årsskiftet, tyckte de.

Ågren höll inte med
Mats Ågren, s, höll förstås inte med utan hänvisade till en lång räcka initiativ som pågår för att få bra rekryteringar, sänka sjuktalen och liknande.
Personalpolicyn går ut på att arbetsgivaren (kommunen) lovar att erbjuda en god arbetsmiljö, en arbetsorganisation med möjlighet till delaktighet och inflytande, möjligheter att göra karriär i organisationen.
Den anställde ska dela med sig av sina kunskaper, bidra till bra gemenskap och vara delaktig i förändringar. Dessutom ska kommunen kännetecknas av ständig utveckling med medborgarna i centrum, och där medarbetaren ska betraktas som unik.
Ingen ledamot var emot policyn.
Mindre eniga var man om kvällens andra stora debattfråga. Den som hade sin grund i en interpellation om klotter, skriven av folkpartisten Birgitta Wallinder. Hon undrade hur man ska komma till rätta med klottrandet, som kostat 8,5 miljoner kronor i sanering bara de senaste sju åren i Gävle.

V förordar klottervägg
Ulla Andersson, v, efterlyste en grafittivägg eller tunnlar där ungdomarna får fritt fram att utöva sina konstnärliga ambitioner. Det handlar om ungdomar som protesterar mot att de inte blir sedda. En socialpolitisk fråga, tyckte hon.
Det är inte en social fråga, hävdade moderaten Gunilla de Maré. Ungdomarna gör det för att de tycker det är roligt.
Carina Blank, s, trodde däremot inte på frihet att måla grafitti. Där det provats leder det till ökat klotter. Det är ett brott, hävdade hon.
De vuxna måste tala om för ungdomarna att det inte är acceptabelt med klotter.
För Bodil Ceballos, mp, är det en fritidspolitisk fråga att ungdomarna har för lite att göra.
För Lennart Sjögren, kd, handlar det om familjepolitik. Har ungdomarna en harmonisk uppväxt med klara regler så klottrar de inte, hävdade han.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons