Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunanställda badar fritt

GÄVLE
Kommunen vill att de drygt 9 000 helårsanställda ska ta sig vatten över huvudet. Som en goodwill och med en förhoppning om sänkta sjukskrivningstal så bjuder man nämligen på ett varsitt årskort vid Fjärran Höjderbadet.

Annons
- Det går ut ett brev i morgon (i dag) till samtliga med erbjudandet och de kan hämta ut korten från och med måndag, berättade personalutvecklingschefen Ann-Sophie Hansson på torsdagseftermiddagen.
Iklädda badrockar presenterade hon och kultur- och fritidschefen Mats Öström kommunens nya personalsatsning, tillsammans med den nöjde badchefen Bernt Jonsson. Som förstås kan se fram emot klart ökade besökssiffror.

Bad och chi gong
I går klubbade nämligen kommunstyrelsen igenom att 3,5 miljoner kronor ska satsas på hälsofrämjande aktiviteter under året. 2,5 miljoner går åt till årskorten vid badhuset och gäller även anläggningens styrketräningsavdelning.
Resterande miljon går till att finansiera aktiviteter som chi gong, yoga eller annan träning som personalen får tillgång till på andra ställen än Fjärran Höjder.
Ann-Sophie Hansson är säker på att man tjänar igen pengarna med råge när man väl får ner de kostsamma sjukskrivningstalen, som i dag ligger på runt tio procent av de anställda. Mellan 500-600 är långtidssjukskrivna. Totalt kostar det kommunen 70 miljoner kronor per år att betala ut sjukersättningar och vikarielöner.
Genom att ge både de friska och sjukskrivna anställda en möjlighet att simma, styrketräna, basta och koppla av så tror hon att de ska främja sin hälsa och vara i fin form för arbetet.
Erbjudandet med årskorten gäller bara de som jobbar under hela 2003. Men även korttidsanställda får erbjudandet under den period de jobbar åt kommunen.

Morot för rekrytering
Ann-Sophie Hansson ser även möjligheter att framhålla personalerbjudandet när man rekryterar personal till Gävle kommun.
Efter året ska satsningen utvärderas för att se hur lyckosam den varit och om det blir någon fortsättning. Men man har inte satt upp något exakt mål för hur mycket sjukskrivningstalen ska sjunka för att det ska ha varit godkänt.
Varken Ann-Sophie Hansson eller Mats Öström tycker att erbjudandet ger Fjärran Höjder en för stor konkurrensfördel gentemot till exempel Parkbadet i Sandviken. Kommunpersonalen i Gävle väljer väl knappast att betala i Sandviken när de kan bada gratis i Gävle?
- Det handlar inte om en upphandling. Det är två kommunala avdelningar som slutit ett avtal för att främja personalens hälsa, menar Mats Öström.
Han påpekar att den taxehöjning som man också gör vid Fjärran Höjder från februari är ett sätt att undvika prisdumpning gentemot Parkbadet.
I vanliga fall skulle ett motsvarande årskort kosta 3 300 kronor. Så kommunen har fått ett billigt pris med 2,5 miljoner kronor. Skulle man betala fullt ut blev det närmare 30 miljoner kronor för 9 000 årskort. Ju fler som hämtar ut korten desto bättre affär för kommunen.
Men Bernt Jonsson har inget emot mycket folk. Han räknar med att de med gratiskort även tar med sig besökare som betalar.
Dessutom tror han på bra kommers i kiosken och att folk väljer att betala för att sola solarium och vistas i relaxen.

Mattias Jonsson
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons