Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen hotas av miljonvite

GÄVLE
Arbetsmiljöverket tar till storsläggan mot omvårdnadsförvaltningens beslut att dra in 40 platser på Bomhusgården samt att lägga två avdelningar på Sätrahemmet i malpåse och att minska på städningen inom hemtjänsten.

Annons
Kommunen drabbas av ett vite på en halv miljon kronor om inte en rad konsekvenser för arbetsmiljön redovisas innan förändringarna genomförs.
Arbetsmiljöverket kräver analyser på en rad punkter. Det gäller konsekvenserna både för personal som blir kvar och för de som inte får behålla sina jobb liksom för hemtjänstpersonalen. Utredningen ska på alla punkter omfatta en bedömning av hur arbetsinnehållet kan komma att påverka riskerna för ohälsa och skador.

Risker för ohälsa
Verket kräver också att kommunen redogör för risker för ohälsa på kort och på lång sikt. Skyddsombuden och berörda anställda ska ha möjlighet att medverka i utredningar och riskbedömningar.
Dessutom kräver arbetsmiljöverket att omsorgsförvaltningen ska ge dessa grupper tillräckligt med tid för detta arbete.
Arbetsmiljöinspektionens handläggare Britt-Marie Kjölsrud håller med om att beslutet är tufft. Hon konstaterar att det berör många människor. Samt att upprinnelsen är en inspektion som gjordes redan för två år sedan. Redan då underrättades kommunen om ett eventuellt föreläggande.
Vid en ny inspektion för ett år sedan var det viktigaste kravet inte uppfyllt. Det gällde kravet om en konsekvensanalys för arbetsmiljön för vårdpersonal och verksamhetschefer.
Då gjordes bedömningen att brister i organisationen ledde till ineffektivitet i arbetet samt att förtroendet för ledningen var bristfälligt.

"Brist på delaktighet"
Arbetsmiljöverket skriver att någon konsekvensutredning eller riskbedömning av de planerade åtgärderna inte gjorts. "Förtroendet för ledningen kan knappast ha ökat med denna brist på delaktighet från personalens sida."
- Man har ännu inte efter två år förstått att man måste jobba med systematiskt miljöarbete, säger Kjölsrud.
Bakgrunden till neddragningsbesluten är att omsorgsförvaltningen måste spara pengar. Britt-Marie Kjölsrud kontrar med att bra arbetsmiljöverksamhet skulle medföra mindre problem och kostnader med sjukskrivningen.
- Jag är mycket förvånad över skrivningen. Vi fick beslutet i dag. Vi kommer att träffa skyddsombuden i morgon (tisdag) och besluta om en tidsplan för när vi kan svara på de fem punkterna som finns i arbetsmiljöverkets beslut, säger förvaltnings-chef Anita Svensson.
Hon konstaterar att de beslutade indragningarna är en konsekvens av att omsorgsnämnden överskrider sin ekonomi.
- Våra fackliga organisationer tyckte de varit dåligt delaktiga. De begärde central förhandling. Därefter har nämnden fattat sitt beslut.

Olle Hildingson
026-15 96 38
olle.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons