Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste spara ännu mer

GÄVLE
Gävles ekonomi är ännu sämre än man trodde.
Nu hotar underskottet att bli 120 miljoner, i stället för "bara" 90 miljoner.

Annons
- I går fick vi besked om att skatteintäkterna troligen blir 30 miljoner kronor mindre än vi trodde, säger kommunens ekonomichef Ingemar Westin.
Det betyder att de sparkrav som flera av de politiska nämnderna i Gävle slitit med sedan i december bara är början. Det kommer nya sparkrav både i april och förmodligen också i maj, förutspår Ingemar Westin.
På kommunledningskontoret har en ekonomistrategigrupp nu börjat ta fram sparförslag för år 2003 som kommunstyrelsen ska få ta ställning till i april.
- Vi måste naturligtvis se över allting. Taxorna hör dit, liksom investeringarna. Det är för tidigt att säga vad vi kan dra in på, säger han.

Problem för omvårdnad
När besluten om nedskärningar i årets budgetar är tagna väntar nästa diskussion.
Eftersom det stora underskottet som omvårdnadsnämnden har dragit på sig är huvudproblemet, kanske man måste ge dem mer pengar nästa år.
I så fall måste de andra nämnderna spara in lika mycket.
Orsaken till kommunens dåliga ekonomi ligger i att nämnderna, och framför allt omvårdnadsnämnden, inte har klarat att hålla budgeten, framhåller Ingemar Westin.
Det i sin tur har naturligtvis förklaringar.
- Omvårdnad har allt fler gamla och allt större vårdtyngd. De statliga reglerna för LSS gör också att det går mer pengar. Men då måste man kunna dra ner på annat. Man kan inte använda pengar som inte finns, säger Ingemar Westin bestämt.

Anpassning till ramar
Själv vill han inte kalla det som pågår ute i kommunen för besparingar eller nedskärningar.
Det handlar bara om att anpassa sig till de givna ramarna, menar han.
- Jag önskar att diskussionen handlade mer om de 3,9 miljarder kronor som vi använder, än om de 120 miljoner som vi inte har.
- Vi har aldrig haft mer pengar än nu, trots obalansen. Och även nästa år kommer ekonomin att växa, fast mindre än vi trodde tidigare, säger han.
Men för till exempel ungdomar på nedläggningshotade fritidsgården Brynjan är väl nedskärning ett bättre ord än anpassning?
- Ungdomarna på Brynjan borde fråga sig vart de 190 miljoner kronor som Kultur & Fritid har tar vägen. Det är hur man använder de miljoner som finns som är intressant, säger Ingemar Westin.
Bilden av Gävles ekonomi är radikalt annorlunda nu jämfört med i november då kommunfullmäktige fastställde årets skatt.
Nu pratar man om ett växande underskott.

160 miljoner att fördela

Då sa kommunalrådet Mats Ågren att ekonomin är god, det fanns 160 miljoner kronor mer att fördela och barn, omsorgen och de äldre skulle prioriteras, lovade han.
Moderaterna och folkpartiet ville till och med sänka kommunalskatten med 40 respektive 20 öre.
Det nu hotande underskottet skulle i stället motsvara en skattehöjning på en krona. Men det hade inte varit någon lösning, säger Ingemar Westin.
- Då skulle vi ändå haft obalansen kvar i slutet av året. Pengarna skulle säkert ha gått åt, för behoven är ju alltid oändliga. Men vad det handlar om är att hålla sig till de pengar som finns, säger han.

INGEGERD SÖRGARD

Mer läsning

Annons