Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen tipsar julens kockar

GÄVLE Härligt, härligt, men farligt, farligt.
Inför stundande säsong för kalvsylta och ris à la Malta går Bygg & Miljö ut med julbordsråd.

Annons
- Det ökar hygienriskerna om maten står framme längre tid, säger Carin Gustavsson, miljöinspektör för livsmedel.
För att minska risken för att bakterier, som kan orsaka magsjuka, ska växa till sig är huvudregeln att kalla rätter ska hållas kalla och de varma ska vara just varma.
- Håller de 60 grader finns det ingen risk för tillväxt, säger Carin Gustavsson.

Maten ska dock inte hållas varm längre än två timmar. I stället för att fylla på fatet ska hela karotten bytas ut och diskas, annars finns bakterierna kvar.
Carin Gustavsson säger att det är viktigt med rutiner på restaurangerna eftersom det kan vara svårt att hålla koll på alla fat när det är mycket mat på julbordet.
Ris à la Malta är ett exempel på känsliga rätter liksom lax, pastejer och sådant som Jansson, potatis och köttbullar som står framme och hålls varmt länge. Inläggningar och rökt mat är däremot inte lika känsligt.
Råden går ut per brev till restaurangerna och Bygg & miljö kommer sedan att ta prover när säsongen kommit i gång. På så vis hoppas man slippa något fall av matförgiftning.

Råden går även att använda för julbordet hemma. Ett tips från Carin Gustavsson när det gäller avsvalningen -inom fyra timmar ska maten vara kylskåpskall - är att ställa ut den. Ett annat är att hålla sig strikt till recepten när man gravar och lägger in.

Anna Bagge

Mer läsning

Annons