Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen varslar 54 lärare

/
  • Barn- och ungdomsnämndens ordförande deltog i mötet.– Det här är tredje gången som man träffar de varslade i den här formen, men det är första gången som jag är med. Det kan dyka upp frågor som är politiska, säger Jens Leidermark, s.
  • Sabina Lorenz och Ida Gustavsson har varit med förr. Det här är fjärde gången som de varslas av Gävle kommun.– Jag har jobbat i åtta år. Vill de inte ha kvar några lärare i 30-årsåldern?, säger Ida Gustavsson.

54 grundskollärare i Gävle kommun har varslats om uppsägning.
En av de drabbade är Sabina Lorenz på Brynässkolan.
– Det här är fjärde gången jag får ett sånt här besked så jag börjar bli luttrad, säger hon.

Annons

I förrgår fick de berörda lärarna brev från sina respektive rektorer som informerade om att de riskerade att bli uppsagda. Dagen därpå hölls ett informationsmöte på skolkontoret dit samtliga 54 lärare var inbjudna.

En av dem var Andreas Hemdahl som jobbar som matte/NO-lärare på Stigslundsskolan.

– Det känns för jävligt. Jag har jobbat sen 2003. Det har sjabblats en del tidigare, flera har blivit varslade utan att det hänt något så man hoppas in i det sista, konstaterar han.

För honom är det första gången som något av barn- och ungdomsförvaltningens varsel drabbar honom men Ida Gustavsson på Forsbackaskolan och Sabina Lorenz på Brynässkolan börjar bli vana. För dem är det här fjärde omgången som de får veta att de riskerar att förlora jobben.

– Den här gången kom det som en blixt från klar himmel för mig. Tidigare har jag hört att det varit varsel på gång, säger Sabina Lorenz.

Sist valde hon och Ida Gustavsson att engagera sig och kämpa för att få vara kvar. De skrev bland annat debattinlägg och blev intervjuade i tidningen.

Den här gången är de mer uppgivna.

– Min energi har tagit slut, säger Sabina Lorenz.

Beskedet påverkar naturligtvis arbetsglädjen och stämningen på jobbet, men lärarna som GD pratat med försöker bita ihop och hålla god min så att inte barnen ska smittas av oron.

– Vi har ett sånt jobb då man inte kan sitta och vara låg eller ledsen. Vi ska entusiasmera barnen, konstaterar Ida Gustavsson.

De tre lärarna konstaterar att det snart inte kommer att finnas några 30-åringar kvar bland personalen på skolorna. Även om de förstår att LAS-listor måste följas tycker de att det är synd och hoppas att kommunen erbjuder pensionsavgångar till alla som vill.

– Det blir inte bra om det bara är äldre lärare, det behövs en mix, menar Ida Gustavsson.

Karin Ahlgren, ordförande i Lärarnas Riksförbund i Gävle, är inne på samma linje.

– Det är otroligt beklagligt att vi återigen drabbas av varsel. Vi har hela tiden hävdat att man måste erbjuda pensionsavgångar och andra lösningar för att rädda kvar personer med färre anställningsdagar. Vi vill ha så få uppsägningar som möjligt.

Det är minskade barngrupper som gör att Gävle kommun tvingas göra sig av med skolpersonal.

Enligt personalchefen Jan Jansson kommer samtliga 54 lärare att träffa konsulter och kommunens interna arbetsförmedling, KIA, för att undersöka om några kan få något annat jobb inom Gävle kommun.

Den processen beräknas ta två veckor.

Därefter hålls en slutförhandling med fackförbunden då det avgörs hur många av de 54 lärarna som faktiskt blir arbetslösa.

Mer läsning

Annons