Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill köpa slipen för Gerdas skull

/
  • Gävle kommun hoppas kunna lösa föreningen Briggen Gerdas ekonomiska situation genom att köpa Gerdavarvets slip och slipvagnar för drygt 3, 7 miljoner kronor.

Gävle kommun vill köpa Gerdavarvets slip och slipvagnar för drygt 3, 7 miljoner kronor. På så sätt hoppas man kunna lösa föreningen Briggen Gerdas ekonomiska situation.

Annons

– Jag uppfattar det som att Briggen Gerda är en väldigt viktig del i identifikationen för Gävleborna, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Blank.

GD berättade i juni om föreningen Briggen Gerdas ekonomiska kris. Två av fyra anställda sades upp. Det beslutades om att ta bort slipen vid Gerdavarvet. Men nu börjar det alltså se ljusare ut. Kommunen kan komma att skjuta till pengar till föreningens verksamhet genom att helt enkelt köpa loss den kostsamma slipen.

– Jag hoppas att kommunstyrelsen beslutar det, säger kommunalrådet Carina Blank, s.

I dag hyr föreningen Briggen Gerda fastigheten som slipen ligger i. Hyran för fastigheten är låg, men underhåll och uppvärmning är dyrt. Nu vill kommunen ta över allt ansvar för slipen.

I beslutsunderlaget till kommunstyrelsen konstateras att slipen har färdigställts på den kommunala fastigheten. Den tillhör den fastighet som kommunen äger. Därför tycker kommunen sig nu kunna ta ansvar för slipens framtid. Föreningen ska i fortsättningen bara ansvara för underhåll av fartyget och för seglingskonceptet.

Det hela går onekligen hand i hand med kommunens ambition att knyta Gävle närmare havet.

– Det är klart att det här hänger ihop med satsningen Gävle mot havet. Vi vill kunna underlätta för seglatser och annat, säger Carina Blank, s.

Är 3, 7 miljoner kronor mycket pengar i sammanhanget?

– Både ja och nej. Vi vill göra det här för att föreningen ska kunna fortsätta ha en bra verksamhet, säger Carina Blank.

GD har utan framgång sökt föreningen Briggen Gerdas ordförande.

Mer läsning

Annons