Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen får mer makt

GÄVLEKommunstyrelsen tar makten över de kommunala bolagen.

Annons
Moderbolaget Gävle Stadshus AB får en operativ roll, styrelsen minskas och får även opolitiska ledamöter.
Det föreslår Öhrlings PWC som i torsdags presenterade en utredning om koncernstyrningen i kommunen.
Ökad makt till kommunstyrelsen välkomnas av partierna.
Men det finns också kritik mot andra delar i förslaget.
- Jag fick demokratihicka över är att det ser ut som om man vill dra ner antalet ledamöter i de kommunala bolagen. Dessutom anser vi att sakkunniga inte ska ta platser som är politiska, säger vänsterpartiets kommunalråd Ulla Andersson.
Utredningen föreslår att antalet ledamöter i moderbolaget Stadshus AB:s styrelse kan minskas till fem eller sju. I dag består den av nio ordinarie, politiska ledamöter samt en sakkunnig.
Några av ledamöterna i styrelsen skulle vara hämtade ur kommunstyrelsen andra skulle vara opolitiska med erfarenhet av affärsmässig verksamhet.
Inte heller styrelserna i dotterbolagen behöver återspegla mandatfördelningen i kommunfullmäktige, anser utredarna.
Även här kan det sitta fem till sju ledamöter, vissa utan politisk förankring.

Underlätta styrningen
Genom att överföra den strategiska ägarrollen till kommunstyrelsen så underlättas styrningen och uppföljningen av kommunens samlade verksamhet, anser utredarna.
Att moderbolaget förlorar sin maktposition verkar inte många sörja över.
- Det ska inte vara en massa politik i affärsbolagen. All politik ska föras i kommunstyrelsen, anser fp:s oppositionsråd Kenth Lövgren som på sikt anser att hela moderbolaget bör avvecklas.
Han förstår inte att staten tillåter kommunerna att hålla på med skatteplanering, vilket Lövgren anser att det till stor del handlar om.
Men är fp berett på att avstå en plats i Stadshus?
- Inte under en övergångsperiod. Då vill vi nog fortfarande ha insyn. Men om man menar vad man säger så kan väl socialdemokraterna föregå med gott exempel och avstå från alla sina platser, säger Lövgren.

Positiv till förslaget
Moderaternas oppositionsråd Björn Frankson ser också positivt på förslaget.
Han kan till och med tänka sig en ännu mindre styrelse med tre ledamöter varav en är kommunstyrelsens ordförande och de två övriga är kommunala tjänstemän.
- Då skulle det inte heller gå ut några arvoden till den politiske ledamoten eller tjänstemännen. Det skulle ingå i deras ordinarie uppdrag. På så sätt får vi en stor besparing också, menar Frankson.
Att låta opolitiska företrädare gå in i bolagsstyrelserna har varken han eller Lövgren något emot.
Redan i dag finns sakkunniga i bolagsstyrelserna.
- Visst, den som har kompetens har också makt. Men de strategiska besluten skulle ändå tas i kommunstyrelsen, menar Frankson.
Kd är dock inte lika positiva. Vad är problemet i dag? Det vill Lennart Sjögren först veta så att man kommer med rätt medicin.
Det blir kommunstyrelsen som tar ställning i frågan, eventuellt redan den 21 november.

MARIA BRANDER

Mer läsning

Annons