Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen har sagt sitt: "Riv Villa Sjötorp"

/

Kommunstyrelsen i Gävle förespråkar en rivning av Villa Sjötorp. Alla partier utom MP ställde sig bakom den linjen på tisdagen.
– Det är bedrövligt hur den här frågan har skötts. Jag blir bara arg och vill skälla på någon, säger Inger Schörling, MP.

Annons

Det kommunala bolaget Gävle hamn har ansökt om att få riva Villa Sjötorp, den gamla grosshandlarvillan från 1864 som står i vägen för hamnens utbyggnadsplaner.

I mars ska kommunens samhällsbyggnadsnämnd bestämma hur det blir. Men först har länsmuseet, länsstyrelsen och kommunstyrelsen fått chansen att tycka till.

Som GD berättade i förra veckan är länsmuseet mycket kritiskt till planerna. Enligt museet skulle en rivning innebära "en påtaglig skada" på riksintresset för kulturmiljövård.

Läs mer: Länsmuseet dömer ut rivningsplanerna av Villa Sjötorp

Kommunstyrelsen har däremot inget att erinra. På tisdagen ställde sig alla partier utom MP bakom ett remissvar där det står att huset bör rivas, fast varsamt, så att delar kan bevaras.

– Huset river snart sig självt, säger ordföranden Inger Källgren Sawela, M, och menar att det är så pass förfallet.

Enligt en utredning skulle det kosta 1-2 miljoner kronor att rusta Villa Sjötorp till enkel standard och fyra miljoner till kontorsstandard. Det har även diskuterats om huset kan flyttas. Både flytt och renovering skulle kosta sammanlagt tolv miljoner kronor.

– Nu har vi satt ner foten, säger Inger Källgren Sawela.

Läs mer: De tar strid för Villa Sjötorp efter nya rivningsplaner

Läs mer: Villa Sjötorps öde sprids över världen

Men Inger Schörling, MP, motsatte sig beslutet i kommunstyrelsen. Hon är mycket kritisk till hur ärendet har hanterats.

– Det har varit en lång process med många svikna löften. Hamnen har inte tagit sitt ansvar alls, utan förhalat så att huset förfallit mer och mer, säger hon.

Hon tycker att hamnen borde försöka hitta en köpare till Villa Sjötorp i stället för att riva huset.

– Vi borde diskutera de möjligheterna mer, säger Inger Schörling.

Läs även ledaren: Ska villa Sjötorp gå samma öde till mötes?

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons