Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurserna ökar bara lite

Antalet konkurser ökade dramatiskt i vissa delar av landet i december. Men i Gävleborg var konkurserna lika många i december förra året som i december 2007.
– Konkursstatistiken är svår att använda som konjunkturbarometer, säger Lars Eldh på Nyföretagarcentrum Gästrikland.

Annons

Under 2008 försattes 124 företag i konkurs i Gävleborg, 16 fler än under 2007 men färre än både 2005 och 2006. I Gävle ökade antalet konkurser med 18 procent under året, i Hofors med 25 procent och i Sandviken med 140 procent, från fem konkurser till tolv. I Ockelbo minskade antalet konkurser från fem till tre.

Den dramatiska ökningen av konkurserna under december finns framförallt i Skåne och Västra Götaland, län som påverkas starkt av krisen inom fordonsindustrin. Statistiken kommer från Upplysningscentralen, som räknar med att antalet konkurser kommer att fortsätta att öka under 2009, i takt med att lågkonjunkturen förstärks.

Enligt Upplysningscentralen är det framförallt transportbranschen och åkerierna som drabbats hårt i lågkonjunkturen, och även detaljhandeln. Och det är framförallt små företag, med färre än tio anställda, som har gått i konkurs. Många småföretag har svårare att klara stora svängningar i konjunkturen och har inte så stor buffert när efterfrågan viker.

Lars Eldh har följt konkursstatistiken ända sedan krisen i början på 90-talet och det är inte alltid som det går att läsa av konjunkturläget i de siffrorna.

– Även under goda tider ser man ganska höga konkurssiffror, säger Lars Eldh.

För rådgivningen åt nyföretagare innebar finanskrisen en kraftig nedgång av antalet förfrågningar under oktober och november. Under december ser Lars Eldh en ökning igen. Och trots lågkonjunktur finns det alltid möjligheter för den som har rätt affärsidé och kompetens att genomföra sina idéer. Lars Eldh har hittills inte stött på något fall där bankerna har satt stopp för en livskraftig företagsidé.

– I vissa sammanhang kan det till och med vara lättare att komma ut på banan under en lågkonjunktur.

Mer läsning

Annons