Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthuset spelar i ny division

/
  • Arkivfoto: LEIF JÄDERBERG Gävle Konserthus blir efter nyår en enhet under Kultur och Fritid.

GÄVLEKultur och Fritid får en hel del extraarbete när man får ansvar för Konserthuset i Gävle. Vid årsskiftet övergår det nämligen från att vara ett eget bolag till att bli en enhet under nämnden.

Annons
Kommunfullmäktige var igår kväll helt enigt om att det är fel att driva verksamheten i bolagsform, inte minst eftersom en kulturverksamhet är fel att driva som affärsverksamhet.
Men frågan om var ansvaret ska ligga väckte en lång och livlig debatt. Företrädare för s och v förespråkade en fusion med Kultur och Fritid, där ansvaret för symfoniorkestern och musikbiblioteket redan ligger. Båda är verksamheter som håller till i konserthuset.
Fakhroddin Fani, vänsterpartist och vice ordförande i nämnden, tyckte att det skulle underlätta en samordning mellan dessa olika verksamheter.
Det tyckte däremot inte Rebecca Norrman, fp, som menade att nämnden redan har så många olika ansvarsområden att det blir ogörligt om även konserthuset kommer med där. Risken att det kommer på undantag i konkurrensen med de övriga verksamheterna upplevde hon som stor. Istället förespråkade hon att man skulle bilda en speciell nämnd och förvaltning för konserthuset. Då skulle man kunna satsa på en smal och kunnig styrelse som får överblick och kan samordna aktiviteterna i huset och satsa på en bra marknadsföring.
Förslaget fick stöd av de övriga borgerliga partierna och av miljöpartiet. Men eftersom vänsterns och socialdemokraternas ledamöter var helt eniga så vann fusionsförslaget med Kultur och Fritid med 35 röster mot 29.
Motståndarna till det förslaget reserverade sig förstås.

MATTIAS JONSSON
026-15 96 12
mattias.jonsson@gd.se

Mer läsning

Annons