Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontanterna försvinner på allt fler håll – inga kontanter på den här salongen men gärna Swish

/

Det kontantlösa samhället kryper allt närmare inpå. Kontanterna försvinner från banker, bussar, butiker och andra samhällsinrättningar. Frisörkedjan Nikita skippade kontanterna vid årsskiftet.
– Det ökar säkerheten för personalen och spar tid och pengar. Vi har bara fått positiva reaktioner, säger Lotta Rayat, chef för salongen i Gallerian Nian.

Annons

Men för många äldre innebär det kontantlösa samhället mer oro och besvär.

– Det här är en fråga som ständigt kommer upp på våra möten. För många äldre är det här ett elände. Här i Norrsundet finns inte ens en bankomat längre. Närmaste finns i Bergby, sju kilometer bort. Samhället och bankerna leker med våra pengar – de äldres pengar – som om de vore deras, säger Lillemor Isaksen, ordförande i PRO, Pensionärernas riksorganisation, i Gävle och boende i Norrsundet.

Läs mer: Här funkar fortfarande kontanter

Sverige ligger på god plats för att bli ett av de första kontantlösa länderna i världen, enlig färsk forskning från KTH , Kungliga tekniska högskolan.

En bidragande orsak är den svenska uppfinningen Swish, betalsystemet som är knutet till våra mobiltelefonnummer. Användningen av kontanter minskar snabbt i Sverige jämfört med andra länder. Det beräknade värdet av kontanter som cirkulerar i dag är, enligt rapporten, strax under 80 miljoner kronor. 2009 var summan 106 miljarder kronor.

– Och av dagens kontanter är det bara hälften, någonstans mellan 40 och 60 procent, som regelbundet cirkulerar, resten ligger hemma hos personer och i bankfack – och finns förstås i den svarta ekonomin, säger docenten Niklas Arvidsson, som ligger bakom rapporten, i en artikel i KTH Magazine .

Lotta Rayat säger att slopandet av kontanter också är ett sätt att visa att rörelsen är seriös.

– Vi vill ta täten som ett seriöst frisörföretag i en bransch där det förekommit en hel del svarta pengar. Sen kostar ju hanteringen både tid och pengar också; man ska banka kontanterna och växla till exempel, säger hon.

Hon säger att det inte uppstått någon situation som inte gått att lösa sedan salongen tog bort kontanterna.

– Vi tar ju swish och det tycker många är jättebra. Sen erbjuder vi också betalning med faktura.

Lillemor Isaksen säger att hon inte tror att swish är ett bra alternativ för pensionärer.

– Det har jag aldrig använt och jag vill inte heller. Herregud, många pensionärer har varken mobiltelefon eller dator. Jag betalar själv mina räkningar genom att posta dem i ett kuvert. Jag tycker utvecklingen är bedrövlig eftersom den ställer till stora bekymmer för många äldre.

Kontanterna är även en fråga om säkerhet och rånrisk. En minskad kontanthantering på flera håll i samhället, som på bussar, är något som drivits på av fackförbund och branschorganisationer, som Svensk Handel.

– Jamen då luras ju folk med datorerna i stället bara. Och man kan råna folk på annat än pengar också. Jag tror de flesta äldre känner sig tryggare med kontanter än utan. Nu blir de helt utlämnade till bankerna i stället.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Gefle Dagblads nya app här, till Iphone eller till Android!

Mer läsning

Annons