Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köp av storkök gynnar Sodexo

/
  • Anna Larsson och Josefine Landström tycker att det är bra att gymnasieeleverna från 2010 får ytterligare en huvudrätt att välja på varje dag.
  • Martin Hansson och Oscar Lindberg tog för sig av tacosoppan.
  • I går serverade Sodexo tacosoppa på Borgarskolan.
  • Gruppledaren Öjvind Englund i Borgarskolans kök tror att två alternativa huvudrätter kommer att bli uppskattat bland eleverna.

Köpet av kommunens storkök 2004 är en av anledningarna till att Sodexo kunde erbjuda ett betydligt lägre pris än konkurrenten i årets upphandling av kommunens mat och städtjänster.
Konkurrenten ISS facility services meddelade i går att de troligen inte kommer att överklaga upphandlingen.

Annons

I onsdags stod det klart att Sodexo får fortsätta att städa kommunens lokaler och leverera mat till skolor, äldreboenden och hemtjänsten i Gävle.

När GD besöker Borgarskolans matsal under torsdagens lunchrast är det tacosoppa på menyn. Elevernas omdömen om skolmaten varierar.

– Den är inte jättegod, det är samma mat hela tiden, säger Oscar Lindberg.

Andra är mer positiva.

– Det finns fler alternativ att välja på nu än när vi gick i nian, säger Anna Larsson, som går första året på handelsprogrammet.

I dag kan eleverna på Borgarskolan välja mellan en huvudrätt, en vegetarisk rätt, ett salladsbord eller fil och müsli för den som föredrar det. Vissa dagar serveras även rester från gårdagen. Tack vare de krav som ställdes i upphandlingen kommer eleverna från och med 2010 att få ytterligare en rätt att välja på varje dag.

– Det är bra, jag tycker inte att det är så fräscht att äta maten från dagen innan, säger Anna Larsson.

Gruppledaren Öjvind Englund i Borgarskolans kök tror att två alternativa huvudrätter kommer att bli uppskattat bland eleverna.

– De dagar vi har pizza och hamburgare behövs det inga alternativa rätter. Men när det är fisksoppa kan det vara bra, säger han.

Båda de konkurrerande företagen klarade av att leva upp till kommunens kvalitetskrav. Det var prisskillnaden som avgjorde när kommunen fattade sitt beslut.

Sodexos anbud var nära 35 miljoner kronor lägre än vad konkurrenten ISS facility services begärde per år.

– Vi är ett stort företag som har möjlighet att köpa in stora volymer och förhandla till oss bra priser, säger Jonas Parkvall, distriktschef på Sodexo.

Men ISS facility services är också ett stort företag så hela förklaringen finns troligen inte att finna i Sodexos leverantörsavtal.

När Sodexo tog över matlagningen från kommunen 2004 fick man köpa kommunens storkök för 9, 5 miljoner kronor. Kanske är det tillgången till storköket som gett Sodexo möjligheten att lägga ett anbud som var långt under konkurrentens.

– Det är klart att det är en stor fördel för oss. Vi har varit här sedan 2004 och ju längre man får göra något desto mer kan man effektivisera arbetet, säger Jonas Parkvall.

ISS facility services har tio dagar på sig att överklaga upphandlingen men det mesta talar för att företaget inte kommer att utnyttja den möjligheten.

– Vi har ingen anledning att misstänka att den här upphandlingen inte har skett på korrekta villkor, säger Christer Ekelund, marknadschef på ISS facility services.

Mer läsning

Annons