Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs inför domstol

GÄVLEPappers stämde i går som väntat Korsnäs inför arbetsdomstolen för brott mot kollektivavtalet. Den centrala förhandlingen gav inget resultat. Nu har det ekonomiska kravet på företaget fördubblats från 40 000 till 100 000 kronor.

Annons
- Det var omöjligt att vid den centrala förhandlingen få företaget att ta reson och betala ett skadestånd som står i paritet med brottet. Därför är vi tvingade att stämma Korsnäs, säger Pappers avtalssekreterare Lennart Olovsson.
Konflikten mellan Pappers och Korsnäs handlar om att företaget i början av året kallade in två anställda att arbeta under ledigheten. Därmed fick de en sammanhängande arbetsperiod som stred mot lagen om veckovila. Pappers begärde därför skadestånd för de arbetare som det handlade om.
Korsnäs erkände brottet, men ansåg inte att skadeståndet på 40 000 kronor stod i proportion mot brottet.
- Vi är beredda att betala en rimlig summa, sa personaldirektören Torbjörn Larsson till Gefle Dagblad för två veckor sedan.
Då hade man vägrat betala det begärda skadeståndet under den lokala förhandlingen med facket. Nu har även den centrala förhandlingen strandat och för Pappers ser man ingen annan väg att gå än att prova fallet genom en stämning i Arbetsdomstolen. Nu har dock stämningen växt till 100 000 kronor.
Pappers tycker att det är ett rimligt krav. Man måste följa de lagar och avtal som finns när det gäller arbetstiden. Arbetsplatsolyckor inträffar oftast till följd av trötthet och utmattning. Därför ska man inte tumma på reglerna, anser Pappers.
Lennart OIovsson är övertygad om att facket vinner processen i Arbetsdomstolen.
Gefle Dagblad sökte förgäves Torbjörn Larsson under tisdagseftermiddagen för att få en kommentar till hur Korsnäs ställer sig till stämningen.
MATTIAS JONSSON

Mer läsning

Annons