Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs kritiseras för arbetsplatsolycka

/
  • Foto: LEIF JÄDERBERGArbetsplatsolycka. Per Källström kan inte gå efter olyckan på Korsnäs. Men rörligheten ökar och kan fortsätta att öka med rätt rehabilitering.

GÄVLE
På torsdagskvällen fick Per Källström veta vad Arbetsmiljöverket anser om olyckan på Korsnäs som satte honom i rullstol.

Annons
När han såg det lokala nyhetsprogrammet Gävle-Dalas kvällssändning.
Ingen från Korsnäs, varken arbetsgivare eller fackförbund, hade brytt sig om att kontakta honom för att berätta om rapporten.
- Det är åt helvete, säger Per Källström lågt.
På Pappers avdelning tre tycker man inte riktigt att man kunnat göra något annorlunda.
- Informationen kom inte från oss utan från Arbetsmiljöverket. Rapporten låg på deras hemsida. Att han fick informationen via media kunde inte vi göra något åt eftersom vi inte hade första tjing på rapporten, säger Jan-Henrik Sandberg, avdelningsordförande.

Korsnäs beklagar
Korsnäs beklagar att man inte genast kontaktade Per Källström.
- Per och hans anhöriga har frågat efter rapporten. Det blir mycket turbulens när den kommer. Men vi borde ändå ha kontaktat Per och jag är den förste att beklaga att vi inte gjorde det, säger Leif Bergkvist, platschef och miljöansvarig,
Arbetsmiljöverkets torra, sakliga kritik är skarp i sina formuleringar.
- Tekniska brister ligger bakom olyckan. Bland annat brister i skyddsanordningarna som innebär att man kan ramla in i maskinen, säger Folke Lindberg, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket.
Det var för knappt ett år sedan, den 23 februari 2002, som livet förändrades för Per Källström. Det blev banbrott på en pappersmaskin och Per skulle rengöra valsarna. Han fastnade i en vals, följde med eftersom den fortfarande löpte och fastnade mellan valsen och ett staket.
Kort därefter hittades han svårt klämd. Fortfarande vet ingen exakt hur olyckan gick till eftersom ingen av arbetskamraterna såg den.
- Jag kommer själv inte ihåg någonting, även om jag var vid medvetande hela tiden.

Banbrott varje dag
Det är banbrott på den stora pappersmaskinen i genomsnitt en gång per dygn, skriver Arbetsmiljöverket. Då rycker all personal in för att ta bort löst hängande papper, medan maskinen går med krypfart.
Per Källström skulle rengöra valsarna i bestrykningen från den smet som fanns kvar när man tagit bort pappret.
När maskinen går med krypfart går valsarna isär, det blir ett 20 centimeter brett mellanrum. Per Källström hittades vid valsarnas smettråg, svårt klämd.
- Driftsstörningar innebär stor press på de anställda att snabbt få igång produktionen. Därför är det extra viktigt att tekniken är säker. Så var det inte i det här fallet. Det ska inte vara möjligt att klättra in i maskinen medan den går, säger Folke Lindberg på Arbetsmiljöverket.
Per Källström kämpar just nu för att få tillräckligt mycket, och rätt, rehabilitering. Han har fått mer rörlighet i benen, och det är möjligt att de kan bli ännu bättre. Men han är besviken att ingen hörde av sig för att berätta om vad Arbetsmiljöverket kom fram till.
- Var jag ute mellan sju och fyra kunde väl någon ha tagit telefonluren och ringt mig på kvällen, säger Per Källström.
Som hellre hade fått beskedet på det viset än av det lokala nyhetsprogrammet.
MATS HEDSTRÖM
026-15 96 39
mats.hedstrom_gd.se

Fotnot. En kopia av rapporten har nu skickats till Per Källström.

Rapportens krav på grund av olyckan
Arbetsmiljöverket ställer en rad krav på Korsnäs med anledning av arbetsplatsolyckan som drabbade Per Källström.
- Företaget ska riskinventera maskinerna för att kunna minimera riskerna
- När det blir banbrott ska pappersmaskinen stoppas helt när man rensar bort löst papper
- Säkerheten måste förbättras på de platser där det finns risk att ramla in i maskinen
- Skydden på maskinen ska vara så utformade att de "inte underlättar klättring i maskinen". Rengöringsmetoderna ska ses över för att minimera risken att dras in vid gummivalsen
- Nödstoppet måste placeras så att det är lättare att hitta.

Källa: Arbetsmiljöverket

Mer läsning

Annons