Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korvgrillning på schemat

/
  • Foto: MARIANNE LUNDQVIST Friluftsliv. Grillad korv blev belöningen efter avklarade moment. - Smakar bra, tyckte Camilla Wahlström.

HAMRÅNGE
Högstadieeleverna sitter still för mycket.
Därför har de nu fått friluftsliv på schemat.

Annons
- Huvudsyftet är just att komma ut i naturen, få frisk luft och röra på sig mera, berättar idrottsläraren Andy Tuveson som står bakom projektet.
Idrotten är ett ämne som i dag får alltför lite utrymme i skolans värld och det är helt nödvändigt att i kontrast till alla stillasittande aktiviteter, hitta former också för fysiska aktiviteter, menar han.

Frisk luft på måndagar
Varje måndageftermiddag under en treveckorsperiod har istället elever i grupper fått bege sig ut i det fria, där de arbetat med olika teman.
I måndags var det åttonde gruppen elever som begav sig ut i skogen för att under Andys ledning lära sig göra upp eld för korvgrillning.
Till en början tveksamt och lite motsträvigt från en del håll, men väl på plats blev det fart på det praktiska arbetet. Och de konstaterade snabbt att det här var nog inte alls så dumt ändå.
- Helt okey, känns bara bra att få göra något annat än att sitta i skolbänken, löd kommentarerna.
Alla lyckades också, något förvånade själva, att efter Andys instruktioner få eld på de torra grankvistarna redan med första tändstickan. Utan vare sig papper eller tändvätska.
- Trodde inte det skulle gå så lätt, tyckte Robin Silén.
Men det gällde att planera i rätt ordning: För moment två var sedan att underhålla elden så länge att korvarna blev genomgrillade. Och jo då, det gick bra det också.
Flera andra ämnen vävs in i Friluftsliv och här fick till exempel eleverna även en lektion i allemansrätten.
- Givetvis hade vi tillstånd av markägaren innan vi kunde gå ut i skogen och göra upp eld, men det är många saker man bör känna till och inte tro att allt är tillåtet genom allemansrätten, förklarade Andy.
Övriga teman som ingår i Friluftsliv är fiske och bygga vindskydd.
Förhoppningen är att projektet får en fortsättning även kommande läsår.
MARIANNE LUNDQVIST

Mer läsning

Annons