Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt folk vill bilda egen förening

/
  • Bildar lokalavdelning. Marie Hamrén, Bosse Mårtensson och Maj-Britt Lindevall hoppades att många överviktiga skulle komma till mässan i helgen så att de kunde bilda en lokalavdelning.

GÄVLE
De överviktigas riksförbund hoppas kunna starta en lokalavdelning i Gävle.
- Det finns mycket kraftigt folk i Gävle också, säger Marie Hamrén, suppleant i Gävleborgsföreningen.

Annons
Hon och de andra i förbundet ville se överviktiga vid Hälsomässan Lev Väl i Gefle Mässhallar under helgen.
- Med tillräckligt många intresserade kan vi få ihop en interimstyrelse, sa Bosse Mårtensson, ordförande i riksförbundet.
Överviktigas riksförbund bildades för precis tio år sedan och har sex lokalföreningar. Gävleborgsföreningen har i dag sitt säte i Söderhamn så det finns alltså utrymme för en avdelning i Gävle.
- Vi äter för mycket och gör av med för lite. Det kan bero på medicinering, låg ämnesomsättning eller ätstörningar. Men sedan 1996 är fetma klassat som en sjukdom och vi strävar efter att få den vård vi behöver, berättar Bosse Mårtensson.
Men föreningen gör mer än så. Den försöker påverka klädtillverkare att göra kläder även för storvuxna, den vill sanera hälsokostbranschen, få bort förnedrande reklam och överhuvudtaget förbättra livsvillkoren för överviktiga. Den har också verksamhet för ungdomar och kurser i att lära sig äta rätt.
Övervikt är inte bara ett medicinskt handikapp utan även ett socialt.
- Kanske måste man komma till en punkt där man accepterar sig själv. Vi stöttar varandra och har kul. I Söderhamn badar vi ihop. Vi har en medlem som inte hade badat på 20 år men vi ger varandra självförtroende, berättar Marie Hamrén.
- Vi har inte värderingen att smal är vacker och fet är ful, tillägger Bosse Mårtensson.
Under hela helgen fanns föreningen i mässhallen på Södra Skeppsbron. Någon märkvärdig utställning hade de inte att visa upp.
- Vi fick reda på det här för en och en halv vecka sedan så vi har inte fått ihop så mycket, sa Bosse Mårtensson.

MONIQA SWÄLAS
026-15 96 28
moniqa.swalas@gd.se

Mer läsning

Annons