Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt stipendieregn i höst

GÄVLE
Kultur- och fritidsnämndens stipendiekommitté har i år mer än 100 000 kronor mer än i fjol att fördela. En donationsfond och två nyinstiftade stipendier ska delas ut för första gången i höst.

Annons
Som Gefle Dagblad tidigare berättat har gävlebon Erik Engman testamenterat pengar till en fond där avkastningen ska delas ut som årliga stipendier till två unga lovande konstnärer, i första hand målare och grafiker. Hur mycket pengar det rör sig om är inte klart, men det handlar om minst 25 000 kronor.
Erik Modin, sekreterare i stipendiekommittén, säger att fonden ännu inte är instiftad, men att kommittén ändå hoppas kunna dela ut stipendierna i höst.
I fjol instiftade kultur- och fritidsnämnden också två nya stipendier på 25 000 kronor vardera, ungdomskulturstipendiet och ungdomsmusikstipendiet. Det förstnämnda är för alla mellan 14 och 25 år, medan reglerna inte är klara för musikstipendiet. De är öppna både för sökande och förslag och ska delas ut tillsammans med kyrkans ungdomsgårdars resestipendium i höst.
I maj avgör nämnden vem som blir årets kulturpristagare och får 30 000 kronor samt vilka som får Ejva Damms och Bo Lindes stipendier, honnörs- och kulturstipendierna.
Inga-Lill Hemström, s, ordförande i kommittén, hoppas på förslag från allmänheten på vem som ska bli kulturpristagare.
ANNA BAGGE

Mer läsning

Annons