Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftverket i Forsby rivs

GÄVLEDet blir en utrivning av Forsby kraftverk. Efter en mycket omfattande debatt under gårdagskvällens kommunfullmäktige klubbades beslutet igenom utan votering.

Annons
Därmed har en långvarig fråga nått en lösning.
Det gamla kraftverket i Testeboån har levererat ström till Gävle sedan 30-talet.
Men sedan början av 90-talet har diskussionen varit levande om att man ska stänga igen det och riva ut det för att öppna upp Testeboån. Något som bland annat skulle främja reproduktionen av laxbeståndet i Östersjön. Ge dem ett till vattendrag att vandra uppför.

Utredning behövdes
För fyra år sedan tog kommunfullmäktige beslut om en stängning.
Men det behövde göras utredningar om ekonomiska och miljömässiga konsekvenser som skulle läggas fram för vattendomstolen.
Nu är remissförfarandet färdigt och kommunfullmäktige fick återigen ta ställning till ärendet.
Försvararna av kraftverket, främst moderaterna, talade sig varma för den småskaliga energiproduktionen som det är ett exempel på.
- De är guld värda. Det här är verkligen grön el och det är en svensk idyll runt Testeboån. Ett vackert kulturlandskap värt att bevara, tyckte Carl-Göran Wallman, m.

Ekonomiskt slöseri
Han påpekade att kraftverket tjänar ut framåt 2008. Det tar säkert lika lång tid att få allt klart med EU-bidrag och liknande. Så det är ett ekonomiskt miljonslöseri att riva i förtid, menade han med riktning mot kommunalrådet Mats Ågren, s.
Miljöpartiets vilja att riva kraftverket kunde han inte förstå med tanke på att det är ett miljövänligt verk.

Emot en rivning
- Visst, det är två miljöintressen som står emot varandra, naturvården och grön el. Men elen är liten i förhållande, därför är naturvårdsvärdet större, menade Bodil Ceballos, mp.
Lennart Sjögren, kd, tyckte det var anmärkningsvärt att man inte kommit längre på fyra år med frågan.
Leif Bondesson var ensam som vänsterpartist att vara emot en utrivning. Han påpekade att det varnas för att laxen kan vara giftig. Varför då satsa på fisk istället för de människor som bor längs kraftverket, och varav flera tusen har skrivit på en protestlista, menade han.
Det blev ändå en klar majoritet för en rivning till slut.
MATTIAS JONSSON
026-15 96 63
mattias.jonsso@gd.se

Mer läsning

Annons