Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräksjukanska bort – en gång för alla

/
  • Förskollärarna Gunsan Nyquist och Sussi Skoog spritade bord och stolar på öppna förskolan i Andersberg i går. I tre dagar har de hållit stängt för sanering. Målet är att få bort viruset som gjort att många barn som besökt stället drabbats av magsjuka.

I veckan fick lokalen stängas för sanering.
– Vi blir inte av med det annars, säger förskolläraren Gunsan Nyquist.

Annons

I onsdags stängde förskolan och personalen har ägnat resten av veckan åt saneringsarbete. Förskolläraren Sussi Skoog och hennes kollegor har bland annat diskat leksaker, tvättat utklädningskläder och andra textilier, torkat bänkar och bord med desinfektionsmedel, skurat och slängt ut mattorna i tiogradig minuskyla.

Barnböckerna är i princip det enda som varit svårt att sanera.

– Vi har gjort rent allt som går, säger Sussi Skoog.

Enligt henne har öppna förskolan haft besvär med kräksjukan sen före jul. Problemet är att föräldrar kommer dit med sina barn för snabbt efter sjukdomen. Den som varit magsjuk ska stanna hemma i minst två dygn efter tillfrisknandet för att förhindra att smittan förs vidare.

– Vi vet barn som blivit h na förskolan med sina föräldrar i stället dagen därpå, säger Sussi Skoog.

I går skulle öppna förskolan egentligen ha anordnat Alla hjärtans dag-pyssel och några föräldrar och barn som inte hört nyheten om stängningen fick vända i dörren.

Men mammorna och papporna har haft stor förståelse för beslutet.

– Vi har bara fått positiva reaktioner.

Gävle sjukhus är för tillfället relativt förskonat från vinterkräksjuka. Det besöksförbud som tidigare funnits har hävts.

– Peppar peppar ta i allt trä som finns, men just nu är det faktiskt lugnt. Detsamma gäller sjukhusen i Hälsingland, säger Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare i Gävleborg.

Det kan finnas stora lokala variationer i spridningen av vinterkräksjukan, menar han. Att sjukdomen når rekordnivåer i stora delar av övriga Sverige betyder inte automatiskt att även sjukvården i Gävle ska bli hårt drabbad.

– Sedan vet vi att läget kan ändras snabbt. Det brukar gå upp och ner under säsongen, säger Signar Mäkitalo.

Mer läsning

Annons