Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kravaller på Stortorget

/
  • Foto: GUN WIGH Nutidshistoria. Dramatiken kring EU-toppmötet i Göteborg för två år sedan skildras i utställningen på Stortorget.

GÄVLE
Ett stycke nutidshistoria ställs ut på Stortorget i Gävle under en vecka, när Riksutställningar och länsmuseet presenterar material från kravallerna under EU-toppmötet i Göteborg för två år sedan.

Annons
I de två montrarna finns insamlat material från dagarna i Göteborg, bland annat Hannes Westbergs jacka. Hannes Westberg var den demonstrant som blev beskjuten av polisen och svårt skadad i samband med kravallerna.
Det finns också föremål från poliser och från personer som ofrivilligt drogs med i dramatiken i Göteborg. Föremålen har Riksutställningar fått efter samarbete med polisen men också genom egna efterforskningar bland allmänheten.
Till varje föremål finns en historia som kan läsas i en utställningskatalog på plats.
I en annan monter kan man följa en del av det som hände i Göteborg i olika TV-och filminslag, allt för att uppmuntra till en debatt om händelserna.
Utställningen har visats i fem städer och har väckt ett stort intresse.
- Det man märker är att det väcker enorma känslor, i alla läger, säger Helene Larsson på Riksutställningar.
Den som vill uttrycka sina egna tankar om Götborgshändelserna kan göra det. Materialet kommer sedan att arkiveras på länsmuseet.
- Det är en demokratifråga. Vad har vi för rättigheter, och skyldigheter? Det tycker vi är intressant, säger Ann Nilsén på länsmuseet, som kommer att finna på plats varje vardag så länge utställningen finns på plats.
På onsdag i nästa vecka ordnar länsmuseet också en debatt i ämnet, med demonstranter som var på plats, medier och förhoppningsvis också polisen.

SVEN-OLOF EKMAN
026-15 96 42
svenolof.ekman@gd.se

Mer läsning

Annons