Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisen värreän väntatför landstinget

Den ekonomiska krisen fortsätter att förvärras för landstinget i Gävleborg. En ny prognos visar att skatteintäkterna viker ännu kraftigare än beräknat.
– Vi kommer att behöva minska personalen med flera hundra, säger landstingsdirektören Svante Lönnbark.

Annons

Konjunkturnedgången slår hårt mot kommunsektorn. De prognoser över skatteunderlagets utveckling som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tar fram med jämna mellanrum blir dystrare för varje gång.

Enligt den senaste prognosen, som presenterades i går, blir skatteintäkterna totalt fem miljarder lägre än beräknat i år och elva miljarder lägre än beräknat nästa år.

För landstinget i Gävleborg, som redan ligger pyrt till, är det här tunga besked. Den nya prognosen visar att landstinget i år saknar 87 miljoner kronor jämfört med budget. Det är en försämring med 56 miljoner jämfört med den prognos som kom så sent som i december och som i sig visade på en försämring jämfört med den då nyligen antagna budgeten.

För 2010 fattas 189 miljoner kronor och för 2011 256 miljoner kronor.

– Det handlar om väldigt mycket pengar. Det är ett ytterst bekymmersamt läge, säger Svante Lönnbark.

Hur situationen ska hanteras är oklart. Fortfarande finns ingen politisk majoritet i landstinget och det gör att möjligheterna att agera är begränsade.

Landstinget i Uppsala varslade i går 260 anställda om uppsägning. Tidigare har även landstinget i Stockholm lagt varsel.

– Helt klart behöver även vi göra personalnedskärningar. Vi måste anpassa oss till de pengar vi har, säger Svante Lönnbark.

Om det blir varsel kan han inte svara på. Inte heller vill han säga hur många som måste gå eller när.

– Det handlar om flera hundra personer. Mer än så vill jag inte precisera mig, säger Svante Lönnbark.

Många håller tummarna för att staten ska komma som en räddare i nöden och höja bidragen till kommuner och landsting. Regeringen har hittills sagt nej. Men inom landstings- och kommunvärlden har man inte gett upp hoppet.

– För att dämpa effekterna av den fallande konjunkturen vill vi att regeringen ger snara besked om en ökning av statsbidragen, säger Clas Olsson, chefsekonom på Sveriges Kommuner och Landsting.

”Helt klart behöver även vi göra personalnedskärningar. Vi måste anpassa oss till de pengar vi har.”

Svante Lönnbark

Landstingsdirektör

Mer läsning

Annons