Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kriseri riksdagen

Annons

Det var en förutsägbar debatt som partiledarna bjöd på i riksdagen på onsdagen. Krisen i ekonomin och kriget i Gaza utgjorde tyngdpunkterna kring vilka anförandena och replikskiftena rörde sig i cirklar.

Partierna formerade sig i åsiktsmässiga fack; alliansen i ett och oppositionen i ett annat, även om Lars Ohlys, v, ensidiga och hätska kritik av Israel stack ut.

Det nya för året är att socialdemokraterna och miljöpartiet har gjort gemensam sak med vänsterpartiet efter höstens vingliga färd utmed den politiska hinderbana de satt upp åt sig själva. Onsdagens uppvisning var knappast något prov på heltäckande samstämmighet, vilket statsminister Fredrik Reinfeldt, m, redogjorde för i detalj. ”Sverige kan inte ha tre regeringar”, sade han med hänvisning till alla tunga frågor där trions politik spretar som en barrande julgran med en röd stjärna på sniskan.

Men Mona Sahlin, s, gjorde vad hon kunde för att ta Ohly i försvar mot den borgerliga kritiken. ”Det är inte vänsterpartiet som vill se de ökade klyftorna. Det är du och din regering”, sa hon när Jan Björklund, fp, kritiserade socialdemokraterna för att de ”släpper in det svenska kommunistpartiet in till köttgrytorna”.

”Det finns en ideologisk skiljelinje”, sade Maud Olofsson, c, nästan lite lättat i ett tillfälle under debatten. Men den behöver bli ännu tydligare inför valet. Oppositionen har långt kvar innan de utgör ett enat seriöst alternativ till alliansen.

Mer läsning

Annons