Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krismöte om Gävles utgifter

GÄVLE
Kommunen går back 86 miljoner kronor i år - om man inte gör något åt det. Det visar de första prognoserna som har kommit.

Annons
Nu väntar en allmän åtstramning av projekt, nya verksamheter och investeringar. Kanske till och med ett totalt investeringsstopp för att bromsa utgifterna.
Ekonomichefen Ingemar Westin leder en grupp som ska se över förvaltningarnas räkenskaper. Han samlade i går alla förvaltningschefer för att få en överblick över situationen och diskutera möjliga åtgärder.
- Det är allvarligt och läget är sånt att vi måste vidta åtgärder tidigt för att nå balans. Bra att vi vet hur det ligger till i god tid. Men vi rör oss med en omsättning på fyra miljarder, så det är ingen katastrof med de här prognoserna, tycker han.
Han vill inte säga vad man kom fram till under fredagsmötet när det gäller åtgärder. Först ska nämndernas ordförande och kommunstyrelsens ledamöter få ta del av prognoserna. Och sedan blir det upp till politikerna att ta beslut om hur man ska få balans i ekonomin innan året är slut.
Det är visserligen osäkert att lägga en prognos för ett helår när det bara gått två månader, men man ser ändå åt vilket håll det går. Och det går åt fel håll hittills.

Omvårdnadsnämnden
Störst del i den dåliga prognosen har omvårdnadsnämnden, som ser ut att landa på 44 miljoner kronor minus. Detta även om de genomför tuffa besparingsåtgärder.
- För vår del räcker det inte med en restriktiv hållning. Vi måste ta bort verksamheter om vi inte får större budgetramar, konstaterar förvaltningschefen Anita Svensson.
Omvårdnadsnämnden har begärt extra pengar från kommunfullmäktige för att slippa allt för drastiska nedskärningar om man måste balansera förra årets minus på 38,6 miljoner kronor helt själv.
I den förväntansfulla kön står dock fler. Nämligen barn- och ungdomsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och tekniska nämnden.
På grund av det kärva läget har man beslutat att ta ett beslutsmöte och klubba besparingar redan i mars, mot tidigare april.
Anita Svensson påpekar att de ekonomiska problemen är något som de flesta av landets kommuner dras med. Den önskade vändningen i konjunkturerna ser ut att dröja.
- Blir det i år, nästa år eller 2005? Ingen vet. Man kan i alla fall säga att det är många kommuner som har det mycket värre än vad vi har, säger hon förhoppningsfullt.
Ingemar Westin tror att man ska lyckas vända ett förväntat mångmiljonunderskott till balans under året. Eftersom man har en omsättning på fyra miljarder kronor så borde man kunna komma till rätta med 86 miljoner, anser han.

Mer läsning

Annons