Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kristallen hjälper ätstörda

/
  • Katarina Ekdahl, Ewa Engström, Britt-Marie Isberg och Eva Ekström har nu fått egna lokaler till sina patienter som lider av ätstörningar. Foto: LARS WIGERT\n

GÄVLE Under hösten har landstingets nya ätstörningsenhet Kristallen smugit i gång. Tidiga insatser utan remiss av ett arbetslag ska ge bättre hjälp.

Annons
Oklarheter om var man ska vända sig, långa väntetider till barn- och ungdomspsykiatrin, remisstvång och splittrade vårdinstanser har gjort att många har tyckt att det har varit kämpigt att få hjälp.
Hälso- och sjukvårdsnämnden har därför gett klartecken för Kristallen, ett försök fram till december 2005. En samverkan som diskuterats länge, men som satte fart på allvar först när politikerna mötte en grupp i behandling.
- När politikerna fick träffa patienterna och höra hur mycket de har bollats runt, säger Katarina Ekdahl, kurator.

Tillsammans med Eva Ekström, sjuksköterska inom vuxenpsyks öppenvård, Britt-Marie Isberg, skötare på barn- och ungdomspsyk, BUP och Ewa Engström, skötare på vuxenpsyk, håller de på att göra i ordning lokalerna på Nygatan i Gävle och träffa patienterna som väntar på en tid.
Alla fyra har arbetat med ätstörningar inom sitt område länge. Ewa Engström jobbar heltid på Kristallen medan de andra jobbar där en del av sin tid. Två läkare finns också knutna hit.
För närvarande har de kontakt med ett fyrtiotal patienter, men med tanke på hur många som bor i Gästrikland beräknas runt 140 personer ha ätstörningar.

Varje patient får behandling efter sina behov. Det kan handla om samtal individuellt eller i grupp och avspänningstekniker. De har också intensivutbildningar där även läkare, psykolog och dietist ingår och som förutom mat tar upp sådant som självkänsla och kroppskännedom. Allt blir lättare att samordna på Kristallen som också vill hjälpa till att starta självhjälpsgrupper för anhöriga.
Kristallen ersätter inte all annan vård. BUP fortsätter att ta emot patienter liksom ungdomsmottagningar och hälsocentraler och i vissa fall kan behandlingshem vara aktuellt.
Ewa Engström säger att som en röd tråd genom deras arbete går budskapet att man kan bli frisk.
Anna Bagge

Fotnot: Den som vill komma i kontakt med Kristallen kan ringa 15 47 30, 15 45 37 eller 15 49 23.

Mer läsning

Annons