Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik i samband med operation

Gävle sjukhus får kritik av Socialstyrelsen för att inte ha kontrollerat blodtrycket bättre före en operation.

Annons

Mannen fick en stroke efter operationen som han inte återhämtat sig från och anhöriga har anmält behandlingen till Socialstyrelsen.

Mannens besvär berodde på kärlsjukdom och man informerade om risker och fördelar med att operera de förträngningar och stopp i halsartärerna man upptäckt. När operationen skulle börja avbröt kirurgen på grund av mannens höga blodtryck och började inte förrän narkospersonalen fått ner det. Under operationen sjönk det sedan för mycket.

Operationen, som skedde när mannen var vaken, avbröts i väntan på att han skulle återhämta sig. Han gjorde inte det, men man beslöt att det var bättre att söva mannen och genomföra operationen än att avbryta. När han vaknade var han svag i en sida och hade talsvårigheter, men någon stroke kunde inte upptäckas. Två dagar senare konstaterades dock en hjärninfarkt.

Socialstyrelsen instämmer med patientnämndens experter. De anser att blodtrycket borde ha reglerats före operationen eftersom det sannolikt minskat risken för hjärninfarkt.

Mer läsning

Annons