Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogvakter ska stoppa knarket

/
  • Foto: LASSE WIGERT Förenklar jobbet. Tomas Lind och Martin Larsen på Goya har inte hört talas om Östersundsprojektet, men tycker att drogutbildning för ordningsvakter låter bra.

GÄVLE
I dag fortsätter rättegången mot tre män som ska ha delat ut 700 ecstasytabletter i bruna kuvert till köpare i Gävle.

Annons
Samtidigt lanserar Torsten Ahlén, mannen bakom det uppmärksammade barnförbudet i öltälten, en ny plan för att utrota partydroger i krogmiljön.
- Nyckeln till framgång är att lyfta fram ordningsvakterna, säger han.
Ecstasy och andra partydroger representerar en annan och på många sätt större fara än de traditionella, tunga drogerna heroin eller kokain.

Tar intryck
Tabut bland ungdomar att använda syntetiska, så kallade "designer drugs", är på väg att försvinna med rasande hastighet.
Inte minst därför att drogerna förekommer i en glättig krogmiljö och tas av snyggt klädda personer - långt från den vanliga bilden av en utslagna missbrukare på stan.
- Ungdomar tar intryck av det som händer på häftiga ställen, säger Torsten Ahlén.
Planen, som ska sjösättas i Gävle till hösten, har kopierats från ett liknande projekt i Östersund där bland andra Torsten Ahlén och närpolischefen Stefan Hall varit på studiebesök.

Möte i polishuset
Personal på restaurangerna ska utbildas i att känna igen tecken på att en person tagit narkotika.
Efter två halvdagar skrivs ett prov för att se om kunskaperna gått in.
Inför varje fredagskväll ska ordningsvakter vara med på en "utsättning" i polishuset. Polisen informerar om aktuella trender och individer vakterna bör hålla utkik efter och eventuellt avvisa från krogkön. En eller två gånger om året kommer vakterna att få vidareutbildning av polisen.

Såldes på toaletter
En särskild kroggrupp bildas, med deltagare från krögarna, polisen, socialtjänsten och tillståndshandläggarna.
Enligt Torsten Ahlén har modellen varit framgångsrik i Östersund, där ecstasyanvändningen bland ungdomar i krogmiljö under en tid var okontrollerbar. På toaletterna såldes och köptes tabletter friskt.
- Modellen har gett resultat. Förutom att användningen minskat har krogrelaterade brott minskat i omfattning.

Svårt se för bartender
Tidigare har insatserna snarare fokuserat på att utbilda bartendrar i att inte servera redan fulla gäster mer alkohol, snarare än att prioritera ordningsvakternas roll.
- Men bartendern, i den miljön, har svårt att se om någon visar tecken på drogpåverkan. Ordningsvakten däremot kan ha uppsikt över en 15-20 meter lång kö. Han kan ha en lång observationstid medan kön rör sig.
Krögarna kommer att välkomna nyordningen, tror Torsten Ahlén.
- De är positiva och har tidigare efterlyst åtgärder.

MATS HEDSTRÖM

Mer läsning

Annons